Afbeelding
Foto: Johan Wagenmakers

Diamanten huwelijk van Jeanne en Toon Verdult

Door: Johan Wagenmakers Algemeen

OUDENBOSCH - Op 1 mei 1962 hebben Toon Verdult (83) en Jeanne van den Boom (82) elkaar op het oude stadhuis van Bergen op Zoom het ja-woord gegeven. Afgelopen maandag kwam namens de gemeente loco-burgemeester Jan Mollen het diamanten echtpaar de felicitaties overbrengen.

“Sodemekrent, het is toch wat. Geweldig,” roept de bruid als ze de felicitaties en bloemen van de loco-burgemeester en de manager van De Brug, een onderdeel van het Zellebergenkwartier, in ontvangst neemt. “Wat worden we verwend. Kijk eens hoe mooi. Ik heb er geen woorden voor.” Omdat de mentale gezondheid van het diamanten paar wat te wensen overlaat zijn ze anderhalf jaar geleden verhuisd naar De Brug, waar ze naar volle tevredenheid twee appartementen naast elkaar bewonen.

Controleur

Beide echtelieden zijn geboren en getogen in Bergen op Zoom, waar ze elkaar bij dansschool Coppenolle hebben leren kennen. “Ze zei tegen mij dat ze niet met mij meeging, omdat haar broer haar kwam halen. Maar daar heb ik een stokje voorgestoken. Ik heb haar naar huis gebracht en direct een eerste kusje gegeven,” lacht Toon. Tijdens de verkeringstijd waren ze regelmatig in het park te vinden. “Dan kwam er weer een controleur langs om te kijken wat we aan het doen waren,” zeggen ze knipogend naar elkaar. Goede herinneringen hebben ze ook aan de Maria Ommegang in Bergen op Zoom. “Daar hebben we jarenlang aan meegedaan. Dan hadden we een vol huis,” zegt Jeanne. “Ik was schaapsherder,” herinnert Toon zich. Toon heeft altijd hard gewerkt. “Ik ben op het land opgegroeid. Voor en na school moest ik altijd mee naar het land om asperges te steken, aardappelen te rooien of aardbeien te plukken.” Hoewel Toon een opleiding gevolgd heeft tot meubelmaker - hij heeft voor de familieleden veel meubels op maat gemaakt - is hij in zijn werkzame leven voornamelijk modelmaker geweest bij diverse betonbedrijven, waaronder Basto in Oudenbosch. Om die reden zijn ze 55 jaar geleden naar de koepelstad verhuisd. Uit het huwelijk zijn drie dochters geboren: Corma, Marieta en Angeline. “Wij noemen onszelf gekscherend K3,” lacht Marieta. De dochters hebben op hun beurt weer voor zeven kleinkinderen gezorgd. “Ons moeder wil altijd het gezinnetje bij elkaar houden. Dat is haar grootste trots.”

Poetsen

Ook Jeanne weet van aanpakken, heeft in haar leven veel gedaan en altijd mensen geholpen. Poetsen is voor Jeanne haar lust en haar leven. “Dat zit in mijn systeem, het moet gewoon netjes zijn. De stofdoeken liggen altijd klaar. Omdat ik ook zó mooi kon schrijven moest ik vroeger bij ‘de nonnekes’, als de anderen om zeven uur naar bed gingen, eerst nog in de schriftjes schrijven. Ik heb overal altijd alles moeten doen, maar heb het graag gedaan hoor.” Zelfs haar drie kinderen hoefden in het huishouden vroeger niet veel te doen. “Als we maar goed leerden, dat vond ons ma veel belangrijker,” zegt Marieta. Na zijn pensionering heeft Toon veel geklust bij de kinderen en kleinkinderen en hield hij zich bezig met tuinieren. Jeanne maakte veel kleding, houdt van muziek en zingt graag. Zo is ze lid van het zangkoor de Confetti Klanken. Voor de naaste familie staat het feest aanstaande zondag gepland. “Dan gaan we gebakken mosselen eten, daar zijn ze beiden dol op.”Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief