Patrick Gabriëlse.
Patrick Gabriëlse. Foto: Edwin Mijnsbergen

Patrick Gabriëlse: ‘Radio maak ik het liefst in de ochtend’

Door: Edwin Mijnsbergen Algemeen

MIDDELBURG - Als het gaat om evenementen in Middelburg en op de rest van Walcheren, dan kun je niet om Patrick Gabriëlse heen. Met zijn bedrijf Vita Event is hij in de winter de drijvende kracht achter de ijsbanen in diverse Zeeuwse steden. Daarnaast organiseert hij het hele jaar door, overal waar dat gevraagd wordt of mag, een breed scala aan sportieve activiteiten. Tijd voor een nadere kennismaking.

Patrick! Fijn dat je even een uurtje vrij kon maken. Je bent altijd nogal druk hè? Zou je eerst eens op willen sommen wat je nu allemaal precies doet?

“Tuurlijk. De grote kapstok is Vita Event. Dat bedrijf heeft feitelijk drie takken: events, fun en entertainment. Bij events moet je denken aan bedrijfsfeesten, drive-in shows en meer van die dingen. Tot de fun reken ik onze springkussens en ander materiaal. Tot een paar jaar geleden hadden we meer dan honderd van die kussens, maar dat hebben we flink teruggebracht. We doen nu ook veel minder met, bijvoorbeeld, straatartiesten. Dat heeft alles te maken met onze activiteiten rondom de ijsbanen. Daar zijn we inmiddels al vijftien jaar mee bezig. We begonnen toen kleinschalig in Middelburg, later bouwden we ook banen in Vlissingen, Goes, Terneuzen en Zierikzee. Die in Middelburg werd echter steeds een beetje groter en professioneler. Geweldig allemaal, maar er gaat ook veel tijd in zitten. Dan moet je keuzes maken. Daarom staan we in de winter nu meestal alleen nog in Middelburg, maar doen we landelijk wel dingen met onze ijsbaanleverancier. We hebben twee eigen banen, die we zelf bouwen. Die expertise is ook voor andere partijen interessant.”

Maar dan zijn we er nog niet, toch?

“Klopt. Onder Vita Event vallen ook nog Escape Room Middelburg en Stadstochten Middelburg. Met onze escape rooms waren we tot voor kort in de Stroopoortgang gevestigd, naast de HEMA. Nu zijn we verhuisd naar de Lange Noordstraat, pal naast het stadhuis. Daar bundelen we de krachten. De escape rooms bevinden zich op de bovenverdiepingen, beneden ontvangen we de gasten die voor onze tochten komen. Die verhuizing was een goede zet. Passanten lopen nu spontaan binnen, en combineren dingen uit ons aanbod, zeker nu het weer wat minder is en veel toeristen naar de stad trekken.”

Tijdens de coronacrisis hebben jullie het aanbod stadstochten flink uitgebreid. Waren er nog niet genoeg wandelingen met gidsen in Middelburg?

“Volgens mij niet.  Wij hebben juist gekeken naar tochten die een aanvulling zijn op het bestaande aanbod. Wij lopen niet met een vlaggetje door de stad met een groep mensen achter ons aan, wij organiseren juist actieve tochten, van GPS- en puzzeltochten tot de nieuwe Summer Survival, met onder meer een touwbrug over het Prins Hendrikdok. We vertellen wel eens anekdotes natuurlijk, maar de historische informatie en andere wetenswaardigheden laten we over aan de stadsgidsen en hun collega’s.”

Maar dan is er nóg iets. Je bent ook nog DJ, onder meer bij WFM96?

“Jazeker! Dat doe ik al een leven lang. Vroeger bij Radio Maximaal en Cool FM, maar ook in horecagelegenheden en op feestjes en evenementen. Ik doe het onbetaald, dus je zou het kunnen zien als een hobby, maar dan wel als een hobby die als een rode draad door mijn leven loopt. Ik vond en vind het altijd fantastisch om ochtendradio te maken. Dat is gewoon het mooiste wat er is. Mensen die net wakker zijn proberen vrolijk te stemmen voor de rest van de dag. Daar kom ik graag mijn bed voor uit.”

Dat actieve, heb je dat van huis uit meegekregen? 

“Ik kom inderdaad niet uit een gezin van stilzitters, nee. Mijn vader hoeft ook niet meer te werken, maar als hij kan helpen bij de opbouw van de ijsbaan, dan doet hij dat.”

Zijn jullie echte Middelburgers?

“Echt wel! Ik ben geboren in de Baanstraat, binnen de vesten dus ook nog, en ik ben altijd in de stad blijven wonen. Ik zat op Middelburgse scholen als de SSGM en het Delta College. Die laatste opleiding was niet echt een succes, dus ik ben al vrij jong gaan werken. Eerst bij de Albert Heijn, die toen nog in de Lange Delft zat, later bij onder meer een groothandel. Maar ik wilde altijd graag het CIOS doen. Toen die ook naar Goes kwam heb ik die opleiding alsnog gedaan, met een van de eerste lichtingen. Vanuit die opleiding ben ik bij het toenmalige Vijvervreugd gaan werken. Een prachtige tijd. Later belandde ik bij de Zeeuwse Sportraad. Dat werd uiteindelijk mijn opstapje naar mijn eigen bedrijf, Vita Event. Dat bestaat alweer meer dan twintig jaar inmiddels.”

Je hebt zelf ook een gezin toch?

“Ja! Ik en Ina, hebben een zoon en een dochter. Kelvin is inmiddels 23. Die doet ook een event-opleiding in Rotterdam, en die helpt me ook vaak met de bouw van de ijsbanen. Onze dochter Lana is net 18. Zij volgt een opleiding tot OK-assistente in Eindhoven.”

Je maakt soms veel uren in de week. Gaan jullie wel eens op vakantie?

“We gaan zeker eens per jaar op vakantie, en we gaan ook regelmatig een weekendje weg. Dat is ook belangrijk. Een paar boeken mee en ontspannen maar. Uitjes met de oude vriendenclub of weekendjes met de familie houd ik er ook graag in. Ik ga ook regelmatig met mijn broer, vader en zoon naar grote voetbalwedstrijden van Europese topclubs. Heerlijk! Maar tijdens Winterstad of in andere drukke periodes kan het inderdaad niet altijd.”

Tot slot de vraag: met wie zou je zelf wel eens de keukentafel willen zitten?

“Dan kies ik, als radiodier, toch meteen voor Scott Shannon. De held. Die naam zegt jou misschien niet zo veel, maar dat is een Amerikaanse DJ die vanuit New York de ochtendradio écht op de kaart heeft gezet in de VS. Ik luister nog vaak fragmenten van zijn oude shows terug. Ik heb meer DJ’s hoog zitten hoor, ook iemand als Jeroen van Inkel, maar Shannon vind ik echt heel inspirerend.”

PASPOORT

Naam:
Patrick Gabriëlse (1970)

Functie:
Eigenaar

Bedrijf:
Vita Event

Sinds:
2002

Hobby’s:
Radio maken, lezen, sport, nieuwsBlijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief