Liesbeth Labeur
Liesbeth Labeur Foto: Marielja ten Bruggencate

Expositie Stadstekenklassen in Zeeuws Archief

Door: Marielja ten Bruggencate Algemeen

MIDDELBURG – De stadstekenklassen van de Teeken Akademie Middelburg presenteren 4 tot en met 22 juli hun werk in een expositie die te zien is in het Zeeuws Archief. “De twee klassen hebben hetzelfde programma gevolgd, waar veel mooie tekeningen uit voortgekomen zijn,” vertelt Liesbeth Labeur, van de Teeken Akademie Middelburg. 

DOOR MARIELJA TEN BRUGGENCATE

Aan het begin van het schooljaar werd bekend dat groep 6 van Archipelschool Het Talent en Gymnasium 2 van CSW Van de Perre stadstekenklas werden. Ze kregen meerdere lessen van de tekenaars van de Teeken Akademie Middelburg. “We zijn begonnen met het maken van etsen van de Briëtwoningen in woonwijk ’t Zand. De kinderen kregen uitleg van iemand van de erfgoedvereniging Heemschut over de geschiedenis van de woningen en waarom deze vochthuizen zo bijzonder zijn. Dat de wijk lang te kampen heeft gehad met hoogstaand water, konden de leerlingen zich nauwelijks voorstellen. We zijn foto’s gaan maken van de huizen en aan de hand van de foto’s hebben we schetsen en etsen gemaakt.” Labeur is als kunstenares graag betrokken bij ongewone projecten. Ze richt zich op het gebruik van verschillende materialen en wil de beeldtaal gebruiken om mensen te bereiken. “Door samen met kinderen te werken aan een project ontstaan er mooie dingen. Zij zien de wereld anders dan volwassenen en dat kan heel verfrissend zijn.” Labeur laat enkele tekeningen zien en wijst op opvallende details. “Deze tekening van de Oostkerk heeft veel detail in de kinderkopjes. Je voelt het schudden met je fiets al bij het zien van de tekening. Kinderen tekenen wat ze zien en wat indruk op hen maakt.”

Nieuwe klassen
De tweede module bestond uit het natekenen van pleisterbeelden in het Zeeuws Museum. “Net als tijdens de tekenlessen in 1800 hebben we de leerlingen eerst laten teken van plat vlak. Toen waren het prenten, nu zijn het foto’s. Daarna hebben ze beelden nagetekend in het Zeeuws Museum, wat moeilijker is dan een plat beeld. Daar hebben we ook andere materialen voor gebruikt, zodat ze de verschillen tussen gewoon potlood, houtskool en conté potlood, waar krijt in zit, leerden kennen. Als derde en laatste hebben we de Lange Jan als ‘levend’ model genomen. Tekenen in de buitenlucht is heel anders dan binnen waar je niet afgeleid wordt.” Bij de Lange Jan vertelden stadstekenaar Boris Peeters en stadstekenaar-liefhebber Christien van Driel over perspectief. “Door van verschillende mensen les te krijgen en op verschillende locaties te werken, leerden de leerlingen hoe divers tekenen is.” Sommige leerlingen hebben gedurende het jaar een tekenschrift bijgehouden en al het werk, schriften, etsen en tekeningen, worden in het Zeeuws Archief. Daarmee hebben mensen in de toekomst een beeld van hoe de kinderen van 2022 hun eigen stad zagen. Teeken Akademie Middelburg heeft de inschrijving voor basisschoolklassen voor komend jaar reeds geopend. “Docenten kunnen hun klas aanmelden, het liefst met tekeningen van de leerlingen, zodat we een beeld hebben van de kwaliteit en het enthousiasme van de kinderen. Begin volgend schooljaar maken we de nieuwe stadstekenklas bekend. Dat zal alleen een basisschoolklas zijn, want we hebben ervaren dat het roostertechnisch lastig is voor middelbare schoolklassen tijd vrij te maken.”

Een selectie van het werk zal van 4 tot en met 22 juli te zien zijn in de expositie in het Zeeuws Archief. Toegang is gratis, wel even melden bij de balie.Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief