Werken Zeeuwse Kunstkring
Werken Zeeuwse Kunstkring Foto: Zeeuwse Kunstkring

Zeeuwse Kunstkring zoekt kunstenaars

Door: Marielja ten Bruggencate Algemeen

MIDDELBURG – De Zeeuwse Kunstkring is een kunstlievende vereniging voor professionele Zeeuwse kunstenaars. Ze presenteren twee keer per jaar recent werk in een expositie, gaan met elkaar in gesprek over kunst en versterken elkaars netwerk. “We zijn vooral opzoek naar jonge kunstenaars die lid willen worden van de kunstkring,” vertelt bestuurslid en kunstenaar Leen van Duivendijk. 

DOOR MARIELJA TEN BRUGGENCATE

Kunst is van alle tijden. Sommige werken spreken meteen aan, anderen blijven ongrijpbaar. Het is voor kunstenaars dan ook moeilijk om een publiek te vinden. Door de krachten te bundelen kan Zeeuwse Kunstkring jaarlijks enkele exposities inrichten en veel Zeeuwen kennis laten maken met hedendaagse kunst. Miems van Citters (86) uit Burgh-Haamstede is het oudste lid en laat zich graag inspireren door jonge kunstenaars. Ze heeft een originele kijk op de wereld waarin polarisatie geen rol speelt. Als kunstenaar heeft zij geleerd genuanceerd te kijken, de lagen van de werkelijkheid af te pellen en zo te doorgronden wat er werkelijk is. Schilder en bestuurslid Leen van Duivendijk vertelt: “Binnen de ZKK vertellen we elkaar over het werk dat we maken. Een tekenaar of schilder werkt in het platte vlak en heeft een ander perspectief dan een beeldhouwer, keramist of iemand die werkt met textiel. Door van elkaar te leren, kunnen we meer diepgang in ons eigen werk aanbrengen.”

Ballotage
De Zeeuwse Kunstkring heeft momenteel twintig leden. Rien Dekker en Naomi Remijn zijn er als laatste bijgekomen. Rien Dekker uit Wolphaartsdijk is zichtbaar geïnspireerd door onder meer enkele kunstenaars die voortkwamen uit de Cobra-beweging. Remijn uit Kwadendamme laat zich inspireren door Zeeuwse klederdracht, wat ze hedendaags vormgeeft in het grijze gebied tussen kunst en design. “Bij de Zeeuwse Kunstkring zijn diverse kunstenaars actief. Een expositie is een samenkomst van al die disciplines. Dat maakt het spannend,” zegt Van Duivendijk. De toetreding van jonge kunstenaars gaf de vereniging een frisse wind. De website is gemoderniseerd en bij de exposities zijn QR-codes te vinden voor meer informatie.

Maar niet iedereen kan toetreden tot de ZKK. “Twee keer per jaar houden we een ballotage. Kunstenaars kunnen zich aanmelden en hun werk presenteren. Een commissie van vijf leden uit verschillende disciplines beoordeelt het werk onder leiding van een onafhankelijke voorzitter vanbuiten de ZKK. Zo kunnen we een goed beeld vormen van de kwaliteiten en groeimogelijkheden van het aspirant-lid.” ‘Jonge kunstenaars’ wordt breed geïnterpreteerd. Het kan zowel de leeftijd als de ervaring betreffen. “Omdat er op kunstacademies vooral aandacht is voor de kunst en weinig voor het ondernemerschap bieden wij de nieuwe leden een buddy aan. Een buddy is iemand uit hetzelfde vakgebied die een klankbord voor de ontwikkeling kan zijn. Ook kan de buddy adviseren bij het opzetten van een expositie of het netwerken binnen én buiten de kunstwereld.”

Expositie
Van 24 december tot 8 januari zullen tientallen kunstwerken van de Zeeuwse Kunstkring in Vleeshal Middelburg, Markt 1, te zien zijn. “Ina Sponselee van GalerieGerritse zal de expositie voor ons inrichten. Op de eerste dag geven we elkaar een rondleiding, zodat we leren over de ontstaansgeschiedenis en de boodschap van ieder kunstwerk. Met die kennis kunnen we, wanneer we suppoost zijn, de bezoekers overal over vertellen.” Het bezoeken van de expositie kan iedere dag, ook op zondag en tijdens de feestdagen, voor €2,-. Kinderen en jongeren mogen gratis een kijkje komen nemen. Alle werken zijn te koop. www.zeeuwsekunstkring.nl.

Kunstwerken in de collage
Linksboven: Michiel Hermsen uit Arnemuiden maakt in zijn schilderijen gebruik van pure geometrische vormen, met een minimum gebruik aan kleuren om een optimaal resultaat te bereiken.
Tweede boven: Paula Termeer uit Sint-Laurens maakt grafiek in kleine oplage, maar ook objecten en toegepaste kunst. Alles met herkenbare vormen.
Derde boven: Ben Game uit Middelburg schildert geabstraheerde mensfiguren in contrast met een abstracte achtergrond.
Rechtsboven: Rien Dekker uit Wolphaartsdijk is zichtbaar geïnspireerd door onder meer enkele kunstenaars die voortkwamen uit de Cobra-beweging.
Linksonder: Johan Klein uit Terneuzen beweegt zich op het vlak van de fotografie en de beeldende kunst. Hij heeft onder andere een serie gemaakt over de ontwikkeling van de Hedwige polder.
Midden onder: Coby Boone uit Middelburg was bij het werken in steen al geruime tijd bezig met het thema “Stilleven”. Daar gaat ze mee door, nú met kippengaas en geverfd papier.
Rechtsonder: Miems van Citters uit Burgh-Haamstede is een veelzijdig kunstenaar met een enorme staat van dienst in de Zeeuwse kunstwereld. Volgend voorjaar verschijnt haar biografie.
Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief