Afbeelding
Foto: Joan Krüse

Communicatie staat centraal tijdens eerste SAR-games bij KNRM-reddingstation Veere

Door: Redactie Algemeen

VEERE - Wat begon als een idee om de groepsbanden weer aan te halen na de corona-periode, zeg maar teambuilding 2.0, veranderde al snel in het idee om er iets groters van te maken. Zo bedachten bemanningslid Thijs Boeije en plaatsvervangend schipper Ger Sperling, beide van KNRM-reddingstation Veere, de SAR-games (waarbij SAR de internationale afkorting is voor Search And Rescue).

Een derde bemanningslid van het KNRM-reddingstation in Veere -Emmie ten Hoorn- was inmiddels in contact gekomen met Zweedse collega redders van het Sjöräddningsstation in Sundsvall. Zij liep met het idee van een uitwisselingsweek en toen ze dit voorlegde aan de schipper viel alles op z’n plaats; de SAR-games waren geboren.Vorige week maandag kwam in Veere een team redders van een Zweeds reddingstation (vergelijkbaar met de KNRM) aan. Deze redders waren de hele week te gast op het KNRM-reddingstation Veere. De week werd gevuld met het wederzijds delen van ervaringen, het bezoeken van KNRM-reddingstations in de regio en de grote finale die gepland stond voor zaterdag 29 april, toen de SAR-games voor de eerste keer georganiseerd werden.

SAR-games
SAR-games zijn in feite een soort wedstrijd tussen verschillende teams waarbij in competitieverband meerdere uitdagingen tot een goed einde gebracht moeten worden. Deze uitdagingen zijn praktijkgerichte typisch nautische reddingssituaties of componenten daarvan. Het is dan wel de bedoeling dat de uitvoering nadrukkelijk een teamprestatie wordt of is. De onderwerpen komen uit de praktijk of rechtstreeks uit het reeds bestaande programma voor oefenavonden. Het feit dat deze SAR-games georganiseerd worden als afsluiting van de uitwisselingsweek met de Zweedse redders geeft er een extra dimensie aan. Het komt namelijk allemaal neer op communicatie. Of zoals een bemanningslid het zelf tijdens de SAR-games zei: “teamwork betekent ook vertalen. Doordat je meer moet uitleggen wat je doet ben je jezelf ook meer bewust van wat je doet.”

Niet verwonderlijk
Van een communicatiekloof of een taalbarrière viel weinig te merken afgelopen zaterdag. Niet zo verwonderlijk want of je nu uit Zweden komt of uit Zeeland, de missie van de redders is overal hetzelfde: samen – helpen - redden!

Afbeelding
Afbeelding


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief