Keti Koti Dialoogtafel
Keti Koti Dialoogtafel Foto: Anda Van Riet

Zeeuwse dialoogtafel in het teken van herdenking en viering 150 jaar afschaffing slavernij

Door: Edwin Mijnsbergen Algemeen

MIDDELBURG - Op 29 juni 2023 om 17.30 uur (inloop vanaf 17.00 uur) vindt in het Zeeuws Archief in Middelburg de Keti Koti dialoogtafel plaats. Keti Koti betekent ‘verbreek de ketens’ en deze dialoogtafel is onderdeel van de landelijke herdenking van de afschaffing van de Nederlandse slavernij.

Deelname kost vijf euro per persoon. Vanwege het beperkte aantal plaatsen en de samenstelling van dialoogkoppels is inschrijving verplicht. Om dezelfde reden verneemt de organisatie ook graag of je wel of geen migratieachtergrond hebt. Aanmelden kan tot 22 juni 2023 via dezb.nl.

Onderdeel van de Zeeuwse geschiedenis
Dit jaar herdenken en vieren we dat het 150 jaar geleden is dat de slavernij in de voormalige Nederlandse koloniën Suriname en de Nederlandse Antillen werd afgeschaft. In Zeeland is er al vele jaren aandacht voor het trans-Atlantische slavernijverleden als wezenlijk onderdeel van de Zeeuwse geschiedenis.

Keti Koti dialoogtafel: ‘Herdenken en helen’
Traditiegetrouw organiseert de Zeeuwse Keti Koti Tafel Community opnieuw een gezamenlijke maaltijd en dialoog, genaamd de Keti Koti dialoogtafel. Een ontmoeting tussen witte en zwarte Zeeuwen (en alle kleuren daar tussenin), waarbij wordt stilgestaan bij de gevolgen in het heden van het gezamenlijke slavernijverleden. Een verleden dat in het Zeeuws Archief tastbaar aanwezig is. De maaltijd en rituelen zijn verbonden met het leven op de plantages. De dialoog is gericht op het met elkaar delen van persoonlijke ervaringen, herinneringen en gevoelens in het heden en heeft als thema: ‘Herdenken en helen’.

De dialoogtafel op 29 juni 2023 is een initiatief van Keti Koti Tafel Community Zeeland en wordt mede mogelijk gemaakt door Provincie Zeeland / Four Freedoms Door Het Jaar Heen, Keti Koti Zeeland, ZB Bibliotheek van Zeeland en Europe Direct.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief