Schrijfster Catalijn van Wijk.
Schrijfster Catalijn van Wijk. Foto: Adrie Boxmeer

Jeugdboek over de inundatie van Walcheren

Door: Joep Bremmers Algemeen

WESTKAPELLE - De Middelburgse schrijfster Catalijn van Wijk presenteerde zaterdag 3 juni in het Polderhuis in Westkapelle haar jeugdboek ‘Valk – De kracht van water’. Via de belevenissen van de twaalfjarige Valk vertelt het boek het verhaal van de inundatie van Walcheren in oktober 1944. Vanaf maandag 5 juni is het onder meer te koop bij boekhandels De Drvkkery in Middelburg en ‘t Spui in Vlissingen.

Valk is een ondernemende puber. Tijdens de meivakantie mag hij mee met een vissersschip de Noordzee op. Eenmaal buitengaats komt er een explosieve vangst in de netten terecht: een oude vliegtuigbom, afgeworpen door de Engelse luchtmacht tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Ontdekkingsreis
Voor Valk betekent de vangst het begin van een ontdekkingsreis naar wat er in de oorlog op Walcheren is gebeurd: van de inundatie, de gevechten van de geallieerden om het eiland op de Duitsers te veroveren, tot aan de bevrijding. Zijn speurtocht brengt Valk onder meer in het Polderhuis, waar een Engelse veteraan hem zijn oorlogsverhaal vertelt, en bij het inundatiemonument in Vlissingen, waar de kleinzoon van een voormalige Duitse soldaat Valk laat weten dat zijn opa op Walcheren was gelegerd, ‘maar de oorlog nooit heeft gewild’.

Gemiste kans
Catalijn van Wijk schreef het boek omdat zij vindt dat het verhaal van de inundatie ‘een van de vergeten oorlogsverhalen in Nederland is’. “Ik ben docent Nederlands aan CSW van de Perre, waar ik les geef in klas 1 en 2. Ik merkte dat de inundatie van Walcheren bij veel leerlingen niet bekend is. Nog steeds niet, daar heeft de speelfilm ‘De Slag om de Schelde’ geen verandering in gebracht. Een van de verhaallijnen in de film is de poging van enkele Britse militairen, van wie het vliegtuig boven Zeeland is neergeschoten, om weer in bevrijd gebied te komen. Je ziet ze in een ondergelopen landschap en in een ondergelopen Zeeuws stadje. Er wordt echter niet verteld waarom het daaronder water staat. Een gemiste kans om door deze film de inundatie bij een groter publiek bekend te maken.”

Muisstil
Tijdens haar werk als docent merkt ze dat haar leerlingen veel interesse hebben voor het verhaal van de inundatie. “Ik heb de afgelopen tijd al veel uit mijn boek in de klas voorgelezen. De leerlingen luisterden muisstil, ondanks dat de inundatie zich al heel lang geleden afspeelde.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief