Afbeelding

Schoolkinderen herdenken Tweede Wereldoorlog in Fijnaart

Door: Peter Houtepen Algemeen

FIJNAART - De kinderen van groep 7 en 8 van de vier basisscholen in Fijnaart en Heijningen hielden donderdag hun eigen (vervroegde) Dodenherdenking bij het oorlogsmonument op de rooms-katholieke begraafplaats achter de kerk.

Op school hadden de leerkrachten al ruim aandacht besteed aan de oorlog en de daden van de verzetsmensen uit die tijd. Bij het monument hielden de voorzitter van het Oranje Comité, Simon Nieuwkoop, loco burgemeester Eef Schoneveld en pastor Bastiaanse korte toespraken, waarbij ze vooral de nadruk legden op het thema van dit jaar: Verzet. Schoneveld legde de kinderen de vraag voor: "Wat zou jij doen als een klasgenoot steeds wordt gepest. Ga je dan in verzet daartegen?" Ademloos luisterden de kinderen naar Bastiaanse, die vertelde over de toestand tijdens de oorlog rond de boerderij waar hij opgroeide in Zevenbergschen Hoek.

Indruk

Na de toespraken werden de vlaggen halfstok gehesen, blies Finn van der Zande The Last Post, werd er twee minuten stilte gehouden, legden de leerlingen bloemen bij het monument in de kleuren rood, wit en blauw en werd het Wilhelmus ten gehore gebracht. Mede door de goede muziekkeuze werd het een erg sfeervolle herdenking die veel indruk maakte op de kinderen. FOTO TIES STEEHOUWER  
 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief