Afbeelding

Vernieuwde speelplek in Fijnaart geopend

Door: Peter Houtepen Algemeen

FIJNAART - Of ze nog nooit iets anders gedaan hadden, Kay van de Vegte en Isa den Hollander, zo geroutineerd hanteerden ze de schaar waarmee ze het lint doorknipten om de vernieuwde speelplek in de Koningin Julianastraat in Fijnaart te openen. Wethouder Jaap Kamp hield het lint vast en vertelde voor de opening iets over de vernieuwingsdrang van de gemeente Moerdijk, maar voor de rest waren de speeltoestellen helemaal voor de tientallen kinderen uit de buurt.

Kamp vertelde dat de speelplekken zeker in Fijnaart in zeer verouderde staat verkeren. "Ze komen nog uit de tijd dat het dorp zelfstandig was en dat kan natuurlijk niet." De ouders en grootouders die erbij stonden bevestigden zijn opmerkingen door driftig ja te knikken.

Overleg

De zeventien speelplekken die de komende tijd worden vernieuwd in Fijnaart en Heijningen zijn in nauw overleg met diverse instanties, omwonenden, ouders en jongeren ontworpen. Eind 2016 en begin 2017 zijn er gesprekken geweest over de speelplekken in Fijnaart en Heijningen, die niet alleen meer voor jonge kinderen, zijn maar ontmoetingsplekken voor alle leeftijden: jongeren, ouders en ouderen. Daarbij staat beweging en veiligheid voorop. Gezamenlijk is gesproken over de verschillende locaties van de speelplekken en de daarbij horende speelfuncties, leeftijdscategorieën en wensen.

Scholen

Vervolgens zijn schetsen gemaakt en besproken tijdens een openbare bijeenkomst. In het proces zijn ook de drie basisscholen betrokken: de Julianaschool, de Kennedyschool en de Springplank. Kinderen hebben op een creatieve manier meegedacht over de verschillende speelfuncties. Fijnaartse jongeren zijn via Facebook benaderd, wat veel reacties opleverde. Aan verschillende leveranciers van speeltoestellen is daarna gevraagd om, op basis van de besproken schetsen en het programma van eisen, een uitvoeringsplan te maken. Het resultaat op de hoek Koningin Julianastraat met de Beneden Kadedijk kan alle vormen van kritiek doorstaan. Het ziet er allemaal even prachtig uit met een glijbaan, een bandenschommel, veel klimmogelijkheden en zelfs een in de grond verzonken mini trampoline. Er staat een heg omheen zodat de kinderen niet zomaar de weg op kunnen hollen.

Splinters

Valt er dan helemaal niets te mopperen? Natuurlijk wel. Een van de moeders liet weten dat op een andere speelplek het gras niet wordt gemaaid en dat de uit boomschors bestaande bodembedekking zorgt voor splinters in de voetjes van de kinderen. Zij werd door twee aanwezige vertegenwoordigers van de gemeente op haar wenken bediend. Wethouder Kamp raadde haar aan via de daarvoor in het leven geroepen app haar klachten door te geven en projectleider Bert Voeten beloofde ter plekke dat hij nog deze week zal gaan kijken om het op te lossen.

IJsje

De volgende speelplekken die worden aangepakt zijn die aan de Westkreekweg en Prinses Christinastraat. Als alle speelplekken die in aanmerking komen de komende tijd in de gemeente Moerdijk worden aangepakt, dan is de gemeente 1,8 miljoen euro kwijt. Er zijn binnen de gemeente zeventig speelplekken, maar die hoeven niet alleemaal te worden vernieuwd. De laatste die aan de beurt zijn die van Klundert, Noordhoek en Helwijk, maar dan is het al 2022. Nadat de plek in Fijnaart was geopend kregen alle kinderen een ijsje.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief