Het smartlappenkoor oefent voor het kerstconcert. FOTO MIRYAM VAN DER STEE
Het smartlappenkoor oefent voor het kerstconcert. FOTO MIRYAM VAN DER STEE Foto: Miryam van der Stee

Dolorcanto brengt al vijftien jaar smartlappen

Door: Miryam van der Stee Algemeen

ZEVENBERGEN - Afgelopen 4 september was het vijftien jaar geleden dat tussen de balen stro in de boerenschuur van Loes en Mees de Lint door een groep vrienden het smartlappenkoor Dolorcanto werd opgericht. Zij waren hiervoor geïnspireerd door het optreden van een ander smartlappenkoor en wilden dit ook. De naam Dolorcanto werd unaniem gekozen en is een vrije vertaling uit het Spaans. Dolor staat voor smart en canto betekent zang. Om het vijftienjarig jubileum te vieren, geeft Dolorcanto op zaterdagmiddag 22 december een gratis kerstconcert in de theaterzaal van de Borgh in Zevenbergen.

Kerstconcert

Het eerste voorzichtige optreden vond destijds plaats in voormalig café De Kwip. Inmiddels treedt het smartlappenkoor ruim twintig keer per jaar op bij allerlei gelegenheden. Dit jaar brengt het koor zelfs zeventwintig keer hun uitgebreide repertoire ten gehore. "Wel een uitzondering hoor, maar dat komt door ons jubileum," vertellen bestuursleden Rinthy van Grimhuijzen en Marijn de Deugd, die tevens voorzitter is. Het kerstconcert is één van de optredens die dit jaar dus extra op de agenda staat. Naast kerstliederen zingt Dolorcanto die middag ook andere smartlappen voor het publiek. Evenals de koren die gastoptredens verzorgen zoals onder andere La Misère, Chanson de la Vie en het Westhoeks Mannenkoor.

Samenstelling

Dolorcanto is vanaf de oprichting een gemengd koor en bestaat op dit moment uit achtendertig leden. Twaalf heren en zesentwintig dames zingen samen uit volle borst de smartlappen. "We hebben nu een damesstop, maar twee gezellige heren die een klein beetje leuk kunnen zingen, zijn meer dan welkom," zeggen de dames van de kerstconcertcommissie hierover. Het bestuur van Dolorcanto heeft het maximum aantal leden op veertig gesteld en dat zou met twee heren erbij precies bereikt worden.

Optredens

De jaarlijkse terugkerende optredens van Dolorcanto variëren van zingen met Koningsdag tot en met festivals als de Tranen van van Cooth. Het koor wordt vaak gevraagd om diverse activiteiten luister bij te zetten met hun smartlappen. Deze maand trad Dolorcanto onder andere op bij de opening van de nieuwe bouwmarkt in Zevenbergen en uiteraard staan ze ook op diverse kerstmarkten te zingen. Koorlid Jan van Grimhuijzen regelt altijd alle optredens van het koor en beheert tevens de kooragenda.

Begeleiding

Eens per twee weken op donderdagavond komt het koor samen om te repeteren en daarna wordt er altijd afgesloten met een gezellig borreltje. De muzikale begeleiding van Dolorcanto wordt verzorgd door een drietal accordeonisten, die overigens geen koorlid zijn vertelt voorzitter Den Deugd. Net als dirigent Leo van der Heijden, die met zijn aanwijzingen de harmonie bij het zingen van het koor bewaakt. Op 22 december wordt Van der Heijden trouwens vervangen door voormalig dirigent Toon Vissers, omdat hij verhinderd is.

Koffers

Wanneer het smartlappenkoor 'on tour' gaat of repeteert, komen een aantal van de heren altijd binnen met koffers achter zich aan. Hier zitten alle muziekstandaards en liederenboeken in. Het repertoire van Dolorcanto is uitsluitend Nederlandstalig. Tijdens het kerstconcert kan het publiek rekenen op Hoort de kerstklokken klinken, maar ook Droomland en Waarom fluister ik je naam nog staan op het programma.Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief