Burgemeester Jac Klijs aan het woord.
Burgemeester Jac Klijs aan het woord. Foto: Ties Steehouwer

Junior College Moerdijk maakt overgang naar 'grote school' makkelijker

Door: Peter Houtepen Algemeen

ZEVENBERGEN - In de Moerdijkzaal van het gemeentehuis in Zevenbergen is dinsdag het startsein gegeven voor het eerste Junior College binnen de gemeente Moerdijk. 

Het college is een vorm van onderwijs voor kinderen van 10 tot 14 jaar en een samenwerkingsinitiatief van het basis- en het voortgezet onderwijs in Moerdijk. In dit geval tussen de basisscholen De Neerhof en De Boemerang, en het Markland College in Zevenbergen. Burgemeester Jac Klijs reikte de eerste module ondernemerschap uit aan de deelnemende leerlingen. Dit gebeurde in de vorm van een vraaggesprek met de scholieren over het Junior College Moerdijk. Het doel is om de leerlingen van het basisonderwijs door een geleidelijker overgang meer kansen te bieden in het vervolgonderwijs.

Planmatig

Gedurende acht weken werken leerlingen aan de module ondernemen. Dit vindt plaats op zowel de basisscholen De Neerhof en De Boemerang in Zevenbergen als op het Markland College Zevenbergen. Naast het op een gestructureerde manier samenwerken met anderen aan een eindproduct, draagt deze module ook bij aan onder andere planmatig werken, zoeken naar creatieve oplossingen en communicatievaardigheden. Eind maart wordt de module afgesloten met een afsluitende presentatie in de Moerdijkzaal in het gemeentehuis in Moerdijk. De volgende modules zijn taal, sport, cultuur en techniek.

Aanleiding

We leven in een snel veranderende samenleving. Om kinderen voor te bereiden op hun toekomst moeten zij nieuwe kennis en vaardigheden opdoen. Waar de onderwijsinspectie kwaliteit van onderwijs koppelt aan prestatietoetsen, ziet het Junior College kansen om juist ook te sturen op vaardigheden, zoals bijvoorbeeld samenwerken, leren plannen en effectief projectmanagement. Het Junior College Moerdijk past een modulaire onderwijsvorm toe op basis van projecten. Dus geen fysieke school, maar een intensieve samenwerking tussen de drie genoemde scholen, waarbij leerlingen uit zowel het primair als voortgezet onderwijs elkaar ontmoeten en met elkaar samenwerken.

Dierenarts

Voor het vraaggesprek dat burgemeester Klijs had met de grote groep leerlingen, kreeg Silke Meijer uit handen van de directeur Richard Rovers van het Markland College een prijs omdat zij een prijsvraag had gewonnen tijdens de laatste open dag van het college. Op de vraag van Klijs of er suggesties waren voor het Junior College kwam natuurlijk naar boven 'minder onderwijs', maar ook werden er nuttige ideeën gelanceerd zoals een eigen Junior College. De vraag aan de groep 'Wat wil je later worden?' bracht veel vingers in de lucht. Vooral het beroep dierenarts bleek populair te zijn. "Dan krijgen we dus op elke hoek van de straat een dierenarts. Wil er nu echt niemand burgemeester worden?", aldus de burgemeester. Klijs hield zijn toehoorders voor dat een beroepskeuze niet inhoudt dat je dat je hele leven blijft. "Zo heb ik vroeger nooit kunnen denken dat ik ooit burgemeester zou worden."

Voorlopig nemen alleen leerlingen van bovengenoemde scholen deel aan het Junior College. Rovers: "Daar zijn praktische redenen voor zoals de beschikbare ruimte en docenten. Dit is echt een pilot." Wethouder van onderwijs Eef Schoneveld voegt er aan toe dat binnen afzienbare tijd alle leerlingen van het Junior College kunnen profiteren.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief