De Bult van Pars is helemaal vlak geworden.
De Bult van Pars is helemaal vlak geworden. Foto: Marcel Otterspeer

Wat wordt nieuwe de naam van afgegraven Bult van Pars?

Door: Monique Jansen OUD Algemeen

KLUNDERT – Hoe gaat de voormalige Bult van Pars heten? De bult is inmiddels afgegraven en krijgt een nieuwe naam. De gemeente maakt binnenkort een aantal kanshebbers bekend waarop iedereen kan stemmen. Tot 2 december staat de poll open. Daarna plaatst de gemeente een bord met de nieuwe naam bij de oude ‘Bult’.

Aan de sanering van de grond gingen heel wat problemen vooraf. Het opruimen van de Bult bleek fors duurder uit te vallen. De grond bleek uiteindelijk veel zwaarder vervuild dan gedacht. Daardoor lagen de werkzaamheden tijdelijk stil. Met het afgraven van de bult verdwijnt er een stuk historie uit de kern van Klundert. In 1944 is dat ook al door oorlogsgeweld gebeurd, maar nu dan op min of meer vrijwillige basis. Door de rommelige aanblik van het geheel begonnen steeds meer mensen zich aan de bult te storen. Saneren leek de enige mogelijkheid. Naast verontreinigingen zijn er in de bult ook spullen uit het verleden gevonden. Een groot deel daarvan is veilig gesteld en wordt in Leiden bewaard. Als alle grond weg is, dan is het de bedoeling dat er woningen komen. Er wordt een projectontwikkelaar gezocht om een plan te maken.

Nieuwe naam

De gemeente vindt het nu ook tijd voor een nieuwe naam. De locatie is lang geen eigendom meer van de familie Pars en de bult is voorgoed verleden tijd. “We willen op deze locatie echt iets moois laten ontstaan voor onze komende generaties. Woningbouw als nieuw erfgoed dat verwijst naar de geschiedenis van deze locatie”, laat wethouder Danny Dingemans weten. “Op deze plek lag onder andere eerst een bastion en later stond er een oliemolen. Een onderdeel van de oliemolen is bewaard gebleven en komt terug in het plan. In overleg met onder andere de Heemkundekring Die Overdraghe en omwonenden wordt het plan verder uitgewerkt.”

Ontwerpprijsvraag
De uiteindelijke invulling van de locatie wordt gekozen op basis van een zogenaamde ontwerpprijsvraag. Ontwikkelaars dienen op basis van het bestemmingsplan een ontwerp in, gekoppeld aan een grondprijs. Het plan met de beste prijs-kwaliteit verhouding heeft het recht op afname en ontwikkeling van het projectgebied.

Flexibel bestemmingsplan
In maart 2019 heeft de gemeenteraad besloten om allereerst de stedenbouwkundige randvoorwaarden voor het gebied vast te leggen in een bestemmingsplan en daarna het projectgebied te gaan verkopen. In samenspraak met omwonenden en de heemkundekring zijn randvoorwaarden opgesteld en deze vormen gezamenlijk met de uitkomsten van de milieutechnische onderzoeken de basis van het bestemmingsplan Klundert.[n]

De stukken liggen ter inzage bij het gemeentehuis in Zevenbergen en is ook digitaal te raadplegen op www.ruimtelijkeplannen.nl. De gemeente organiseert op donderdag 29 oktober een digitaal vragenmoment voor omwonenden en andere belangstellingen. Dan hebben belangstellenden de mogelijkheid om tussen 15:00 uur en 17:00 uur of tussen 18:00 uur en 21:00 uur via het digitaal overlegprogramma Microsoft Teams vragen te stellen. Aanmelden voor de bijeenkomst kan via wendy.roelen@moerdijk.nl.. 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief