Afbeelding
Foto: Collectie Diter Toprek

Diter van Toprek Rigging: ‘The show must go on’

Door: Advertorial Algemeen

Vliegende mensen in theatershows. Spectaculaire razendsnelle beelden die een boven aanblik geven van sportwedstrijden. Er zijn speciale bedrijven die deze unieke beelden mogelijk maken. Eén daarvan is Toprek Rigging uit Etten-Leur.

Rigging? 

“Klopt! Met rigging wordt al het materiaal en techniek bedoeld dat nodig is om bij evenementen audiovisuele techniek de lucht in te hijsen. Je moet hierbij denken aan techniek zoals geluidsinstallaties en evenementenverlichting. Met rigging zorg je dus per locatie dat al het geluid, licht en decor het dak in gehesen wordt. Vroeger zette je een paar boxen op een podium en een paar lampen op een statief. Nu is rigging niet meer weg te denken bij evenementen”.

Hoe ben je daar zo in verzeild geraakt?

“Als jongen van een jaar of 17 begon ik als vrijwilliger te werken in het Noorderligt in Tilburg en daar deed ik veel in het licht. Eigenlijk wilde ik daar barman worden , maar de huidige directeur van de Mezz in Breda, Frank van Iersel, die destijds in het Noorderligt werkte, zei: “Jij moet op het podium gaan werken”. Blijkbaar was hij iemand naar wie ik wel luisterde, bij mijn leraren was dat minder. Toen ik mijn wens om van lichttechniek mijn werk te maken met mijn omgeving besprak , kreeg ik de reactie: “dat kan jij niet”. Dat moet je precies tegen mij zeggen. Ik ben behoorlijk eigengereid, soms op het recalcitrante af. Als je dan zo iets tegen mij zegt, dan wakkert dat een vuurtje aan en dan zal ik laten zien dat het wel kan.”

Begonnen als ZZP’er. En toen? 

“Ik ben begonnen mezelf te verhuren als ZZP-er. Toeren met bands zoals I’ve Got The Bullets, waarin Frederique Spigt zat, maar ook met BZN of Bobby Wommack. Dat toeren vind ik trouwens nu nog steeds het leukste wat er is. Ik ben vervolgens in België eerst bij het licht en geluidsbedrijf EML en daarna bij Stageco , het grootste podiumbouwbedrijf ter wereld, terecht gekomen. Daar heb ik o.a. getourd met acts als AC DC en Elton John. Toen kwam ik in aanraking met rigging en heb ik letterlijk het licht gezien…haha.. dat was het helemaal voor mij! Het natuurkundige aspect eraan, de berekeningen, wat kan wel en wat kan niet. In 1994 schafte ik mijn eerste computer aan en daarna ging het hard: ik werd steeds meer gevraagd voor klussen. Het ging allemaal redelijk van zelf: ik heb nooit een ondernemingsplan geschreven. Dat ondernemen heeft er altijd in gezeten: als mannetje van 7 maakte ik al van kaarsen afval nieuwe kaarsje in een mal en die verkocht ik. Of oud papier ophalen en dan zelf een karretje in elkaar timmeren waardoor “de productie omhoog ging. Toen ging de winst op aan snoep, nu wordt het geïnvesteerd of aan mijn guilty pleasure , de autosport, opgemaakt ”..haha

Je laat ook mensen “vliegen”…of camera’s 

“Inderdaad. Op een gegeven moment zo rond 2000 werd aan mij gevraagd of ik dat kon. Ik zei: “tja, dat heb ik nog nooit gedaan, dus dat moet lukken”. Dat zit in mijn aard he… als ik ergens aan begin dan moet het gewoon gebeuren: opgeven komt in mijn woordenboek gewoon niet voor. Laatst nog bij een tour met de Italiaanse band Negramano. We kampten met een serieus technisch probleem. Uiteindelijk heb ik iemand met reserveonderdelen vanuit Stockholm laten invliegen, want opgelost zal het worden. Dat lukte letterlijk één minuut voor aanvang van de show. Want dat is voor mij meer dan een loze kreet: the show must go on……. Maar goed, dat mensen laten vliegen en verdere automatisering: ik denk dat ’t soms 50% van mijn werk is nu. 

Je doet werk met spotlights: sta je er zelf wel eens in? 

“Haha, nee, niet op de letterlijke manier die jij bedoelt. Maar je voelt je wel een deel van een show. Als ik voor aanvang van een show door een volle zaal loopt, je voelt die verwachtingen van het publiek, alles klopt tijdens de show en de mensen gaan dan uit hun dak, dan heb ik ook een heerlijke avond. Ook als het niet helemaal mijn muziek is. Want je hoeft mij echt niet wakker te maken voor een lekker bordje BZN. Veel artiesten laten ook hun dankbaarheid voor je werk blijken.”

Veel, da’s dan blijkbaar niet iedereen? 

“Ach, ik ben zelf misschien ook niet de meest toegankelijke persoon. In mijn werk ben ik behoorlijk perfectionistisch en dat leidt er toe dat ik niet hele dagen met een brede glimlach daar rondloop. Maar met de meeste artiesten heb je een makkelijk contact. Niet types à la Madonna of Elton John. Maar een André Rieu, toch ook een ster van wereldformaat, is erg vriendelijk en denkt prima met je mee. Zo heb ik leuke dingen mee gemaakt: wie vindt het nou niet leuk om in zijn leven wel eens met David Bowie te hebben zitten babbelen, toevallig ook nog één van mijn muzikale helden.”

Nog wensen voor de toekomst?

“Niet specifiek. We leveren onze techniek voor bijna alle grote musicals die draaien, bijvoorbeeld nu in “14” over Johan Cruijff en Aladdin de musical. We mochten een bijdrage leveren aan de openingsscène van de nieuwste Bond-film. Voor TV leveren we techniek bij shows, zoals Chantal’s Pyjama Party en Family Drop. Ondanks Corona is 2020 en 2021 echt niet slecht geweest. Wat wil je dan voor de toekomst? De toekomst is, dat jij mij zo gaat vragen met wie ik aan de keukentafel zou willen zitten. Wel, dat is Richard Branson, de meest excentrieke ondernemer denkbaar.

In mijn beginjaren zag ik als leerling technicus zo’n 80 keer de toneelvoorstelling “Genoeg Gewacht” naar het Nederlands geschreven en gespeeld door acteur Jozef van den Berg . Jozef was een bijzondere en begenadigd acteur: later is hij kluizenaar geworden. In dat stuk vertelde hij het verhaal “Wachten op Godot” van Samuel Becket. Het stuk gaat over twee zwervers Vladimir en Estragon, die tevergeefs wachten op een zekere Godot, een persoon die nooit zal komen. Tijdens het wachten voeren ze bizarre conversaties. Ik heb 80 keer adembenemend zitten luisteren naar dat verhaal. Misschien wil ik dat wel: gewoon onder een boom gaan zitten en zien wat op mij afkomt”.[n]

Naam:

Diter Toprek

Leeftijd: 

51 jaar

Burgerlijke status: 

vriendin, vader van Daphne (23)

Bedrijf: 

Eigenaar van Toprek Rigging

Passie: 

Autosport (van het snelle werk tot oldtimers) en muziek.

Afbeelding


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief