Afbeelding
Foto: Tom Rietveld

Leerlingen bieden petitie aan: Onze school moet blijven

Door: Tom Rietveld Algemeen

LANGEWEG - ‘Onze school moet blijven’ is het motto van de protestgroep die gisteren op pad ging in Langeweg. Meer dan de helft van de leerlingen van de Mariaschool uit Langeweg hebben hun stoute schoenen aangetrokken om te protesteren tegen de dreigende sluiting van hun school vanwege het te lage aantal leerlingen. De leerlingen bieden een petitie aan. Burgemeester Moerkerke en wethouder van onderwijs Schoneveld nemen de petitie in ontvangst.

Burgemeester Moerkerke: “Ik vind het fantastisch dat jullie dit komen aanbieden. Samen met de wethouder onderwijs gaan we dit bespreken en kijken wat de gemeenteraad ervan vindt. Wij prijzen de enorme betrokkenheid bij de kernen, bij het dorp. En die betrokkenheid delen we. Ik vind het knap van de kinderen op deze leeftijd die het lef hebben om dit te doen”.


“Wat kunt u voor ze doen” vraagt de verslaggever van de NOS, die aanwezig is voor een uitzending van het Jeugdjournaal met het thema: Kleine scholen in Nederland.
Burgemeester Moerkerke: “Dat is meteen het lastige. De mogelijkheden die we als gemeente hebben zijn heel erg klein. Maar nogmaals we moeten met elkaar kijken wat we kunnen doen voor de leefbaarheid in het dorp en de kernen.” De burgemeester vervolgt: “Vanzelf delen we die zorg. Een school is een hele belangrijke voorziening in de kern. Als die voorziening uit die kleine kernen vertrekt heeft het zeker invloed op de leefbaarheid van de kernen en dat is voor de gemeente een hele interessante maar ook ingewikkelde kwestie. Natuurlijk willen we dat de voorzieningen blijven, maar nogmaals wij gaan niet over de regels van minimum aantallen, dat wordt landelijk bepaald. Het beleid is aan de schoolbesturen zelf.”

De leerlingen mochten van wethouder Schoneveld mee de raadszaal in, en op elke stoel een protestvlaggetje leggen.

Monique van Baar is moeder van twee kinderen, waarvan er nog 1 op de Mariaschool zit. Zij zegt dat ze als ouders, MR en dorp graag de mogelijkheden om de school open te houden nader willen onderzoek, in samenwerking met gemeente en stichting de Waarden. “Wij zien echt mogelijkheden. We hebben zelf ook een alternatieve begroting. Als de gemeente een steentje bijdraagt en als de stichting ook echt met ons samenwerkt, dan zijn er echt mogelijkheden. Met drie klassen kan de school het goed en gezond openblijven.”Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief