Afbeelding
Foto: Brigitte Jansen

Gratis bomen en heesters voor buren toekomstige zeven windmolens langs A16

Door: Monique Jansen Algemeen

MOERDIJK – Buren van de toekomstige zeven windmolens langs de A16 in de gemeente Moerdijk kunnen gratis bomen en heesters krijgen. Die afspraak heeft de gemeente Moerdijk samen met met lokale stichtingen, wijk- en dorpsraden, provincie en de ontwikkelaars gemaakt. De ontwikkelaars van de windmolens bekostigen de beplanting.

De biologisch en lokaal geteelde bomen en heesters worden kosteloos aan particulieren aangeboden en aangeplant. “We selecteren bewoners op basis van de afstand van hun woning tot de windmolens”, meldt de gemeente Moerdijk.

In een eerste stadium komen eerst bewoners uit de gemeente Zundert en Breda aan bod. Ook in deze plaatsen komen windmolens. De planning is dat in het najaar van 2022 een grotere groep bewoners in de andere gemeenten waaronder Moerdijk aan de beurt is voor de kosteloze beplanting. Op Moerdijks grondgebied komen zeven windmolens. Vier bij knooppunt Klaverpolder en drie bij knooppunt Zonzeel.

Langs de A16 werken vier Breda, Drimmelen, Moerdijk en Zundert aan groene energie. Naar verwachting draaien begin 2023 de 28 windmolens. De windmolens wekken dan samen naar schatting een vermogen op dat gelijk staat aan het verbruik van minimaal 100.000 huishoudens.Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief