Afbeelding
Foto: Tom Rietveld

Plan voor particulier basisonderwijs in Zwingelspaan

Door: Yvonne Vermeulen Algemeen

ZWINGELSPAAN - In de gemeente Moerdijk hebben kleine scholen het meestal zwaar. De Mariaschool in Langeweg werd vorig schooljaar gesloten, Het Kompas in Heijningen staat ter discussie en in Zwingelspaan ging de school al in 2015 dicht. Des te opmerkelijker zijn de plannen om in Zwingelspaan opnieuw, weliswaar particulier, basisonderwijs te vestigen.

Natuurlijk Vrij Onderwijs (NVO) heeft haar oog laten vallen op de voormalige C.B.S.. Op Goeree-Overflakkee is initiatiefneemster Renate van Klaveren al eerder deze vorm van basisonderwijs gestart, al werd in 2022 na acht maanden duidelijk dat de school niet op die locatie konden blijven, dus werd de school gesloten. “Daar hebben we veel van geleerd,” zegt Renate. “We maken nu zeker betere afspraken over het gebruik van het gebouw.” Een school kan pas na drie maanden geaccrediteerd worden, de vorige school is vorig jaar wel geaccrediteerd. 

Het Natuurlijk Vrij Onderwijs is erop gericht om kinderen zich te laten ontwikkelen vanuit hun eigen talent en binnen de kernwaarden natuurlijk en vrij. “Regulier onderwijs is te veel gericht op resultaten. Wij gaan op zoek naar een docent die het anders kán en wil doen.” Die andere aanpak van NVO is breed. “Ik wil zoveel mogelijk talent en vrijwilligers verzamelen. Kunstenaars die hier een unit huren, mensen die een ambacht doen. Die kunnen de kinderen ook veel leren. De basis blijft natuurlijk leren lezen en schrijven, maar we gaan er ook op uit.” 

Het onderwijs is gericht op veel buitenactiviteiten, maar het plein van de voormalige C.B.S. bestaat op dit moment vooral uit tegels. “Vanwege het budget gaan we het plein nu nog niet aanpakken, dat doen we straks samen met ouders en kinderen. Maar we hebben hierachter ook een stuk gras met perenbomen.” Les krijgen de kinderen een op een of in kleine groepen samen. “Je ziet vanzelf welke kinderen bij elkaar passen,” zegt Renate. Ook de overstap naar de middelbare school gaat straks in overleg met de ouders. “Sommige middelbare scholen vragen  naar de resultaten van een toets. Als ouders het willen kunnen we wel een toets aanvragen.” Om te starten heeft RVO tien leerlingen nodig, maar ook het vooruitzicht van groei om het project financieel haalbaar te houden. Op een informatieavond in mei kwamen ouders van 6 á 7 kinderen luisteren. 

Wethouder Pauline Joosten laat weten dat ze de plannen op de voet volgt. “Ongetwijfeld zijn er ouders die deze onderwijsvorm enorm aanspreekt, ik ben dan ook oprecht heel benieuwd of er ook daadwerkelijk animo voor is.” Als de onderwijsinspectie positief bindend advies geeft, merkt de gemeente het initiatief aan als school. “Als een leerplichtig kind dat woont in onze gemeente naar deze school zou gaan, dan dient onze leerplichtambtenaar vervolgens te beoordelen dat dit kind voldoet aan de leerplichtwet.”

Renate wil na de zomer starten met de school. “Met de eigenaren van het gebouw hebben we afgesproken dat we op 21 augustus beginnen. Als je een startdatum noemt, spoor je ouders ook wel aan tot actie,” denkt ze. Ouders van leerlingen betalen straks een flinke eigen bijdrage omdat de school onder particulier onderwijs valt. “Ik wil het maandbedrag graag onder de 300 euro houden.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief