Afbeelding
Foto: Pixabay

Weerbericht Moerdijk: “Tropische dagen met ‘plaknachten’ op komst”

Door: Bregje Kop Algemeen

MOERDIJK - Tover je zwemkleding en zonnebrand maar vast uit de kast, want dit weekend wordt het tropisch warm. Dat meldt weeronline. Vanaf vrijdag loopt de temperatuur op naar zo’n dertig graden. En lokaal kan het zelfs warmer worden. 

“De echte hitte bereikt ons land pas vanaf vrijdag, maar donderdag is er al een kans dat de eerste officiële zomerse dag wordt genoteerd in De Bilt”, aldus Donny de Koning, redacteur bij Weeronline. “Vrijdag wordt het nog een stuk warmer dan donderdag. De wind die op donderdag nog uit het noorden tot noordoosten waaide over de koude Noordzee, draait dan langzaam naar het oosten, waardoor warmere lucht ons land kan bereiken. Het wordt daarmee op uitgebreide schaal warmer dan 25 graden en in Limburg kan lokaal zelfs 30 graden worden. Er zijn nog verschillende avondvierdaagsen aan de gang in ons land en met deze warmte is het daarom verstandig om extra water mee te nemen”, aldus De Koning. 

Volgens de redacteur van Weeronline moeten we ook rekening houden met een sterkere zon dan normaal. “Want met zonkracht 7 kan je al binnen 10 tot 25 minuten verbranden. Zeker komend weekend zal het druk worden op het strand en op het water. Verbranding door de zon ligt dan op de loer, dus vergeet je niet in te smeren.”

Weekend
Wie hoopt op wat verkoeling in het weekend komt bedrogen uit, want het wordt juist alleen maar warmer. “Zowel op zaterdag als op zondag stijgt het kwik op veel plaatsen richting tropische waarden van 30 graden en regionaal zelfs 31 graden. Daarbij maakt de zon overuren. Er komt ook een aantal datum-warmterecords licht in gevaar, welke nu in De Bilt op 30,9 en 30,5 graden staan voor respectievelijk zaterdag en zondag. Aan het strand en in het noordelijk kustgebied ligt de temperatuur wel een aantal graden lager, maar met 25 graden kan je nog steeds heerlijk op het strand liggen of met een bootje het water op.”

Naast dat het overdag een stuk warmer wordt, gaat het in de nachten ook minder afkoelen. “In het weekend wordt het ‘s nachts vaak niet kouder dan 15 tot 17 graden en zeker in stedelijke gebieden ligt de temperatuur nog een paar graden hoger. Daar kunnen we dan wel van echte plaknachten spreken. Als je je huis koel wil houden, is het daarom verstandig om komende dagen nog je ramen en deuren open te zetten in de vroege ochtend. Op die manier maak je dan nog gebruik van de wat frissere nachten tot aan het weekend.”

Volgende week 
Ook in de nieuwe week blijft warme lucht ons land aandoen. “De temperatuur ligt in een groot deel van het land vaak tussen 23 en 27 graden, maar langzaamaan neemt wel de kans op een (onweers)bui toe”, aldus Donny de Koning. “Deze zijn wel lokaal, dus aan de toenemende droogte zal dat weinig veranderen. De buien kunnen wel voor lokale verlichting van hooikoortsklachten zorgen.”

In het zuidoosten is kans op een regionale hittegolf. Daarvoor moet er een reeks van 5 dagen met 25 graden worden genoteerd, waarbij het op drie dagen ook nog minimaal 30 graden wordt. “Het wordt komende dagen afwachten hoe lang de warmte precies aanhoudt en of we drie keer de 30 graden kunnen aantikken. Het wordt hoe dan ook erg warm en voor strandgangers lijkt een fantastisch weekend aanstaande.”Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief