Afbeelding
Foto: Chris Pennarts

Waar is er nog ruimte voor hoogspanningsstations in Moerdijk?

Door: Yvonne Vermeulen Algemeen

ZEVENBERGEN - Tijdens een drukbezochte informatieavond georganiseerd door het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat, TenneT en Enexis konden inwoners ‘meedenken’ bij de zoektocht naar een terrein van 20 hectare. Hier komen een 380-, 150- en 20- kV-station samen. Het zoekgebied is al geselecteerd: zo dicht mogelijk bij het haven- en industrieterrein. Er werd ook uitleg gegeven over andere projecten.

“Wij gaan er samen voor zorgen dat het licht blijft branden en er stroom terug geleverd kan worden,” legt Ronald Sutmuller van Enexis uit. “TenneT gaat eigenlijk over de snelweg van het stroomnet, de 380-kV en 150-kV-stations. Enexis zorgt ervoor dat je thuis 220 volt uit het stopcontact krijgt, dat doen we via 20-kV-stations. Wat steeds belangrijker is, is ook de teruglevering van stroom. Wij werken eraan om er voor te zorgen dat de infrastructuur dat goed aan kan.” 

In Moerdijk wordt dus gezocht naar 20 hectare voor de drie stations samen, waarmee het verduurzaming van het haven- en industriegebied in een versnelling komt. “Het is belangrijk dat deze stations dicht bij elkaar liggen, maximaal 6 kilometer uit elkaar. In Moerdijk is het een flinke puzzel, want er is weinig plek en er komen veel projecten samen, de puzzel moet goed gelegd worden,” legt een woordvoerder van TenneT uit. De stations moeten verbonden worden met het nieuwe 380-kV verbinding tussen Rilland en Geertruidenberg en de stations dienen voldoende ruimte te bieden voor toekomstige aansluitmogelijkheden. 

Nederwiek 3
In de Noordzee, ten noorden van Alkmaar wordt windpark Nederwiek 3 aangelegd. De stroom hiervan moet aan land komen op een plek waar ook veel stroom gebruikt wordt. Daarvoor zijn Moerdijk en Geertruidenberg in beeld, maar ook de mogelijke routes, van zee naar West-Brabant worden nog onderzocht. De kabels verdwijnen onder de grond of onder water.

De zuidelijkste route loopt via Goeree-Overflakkee. Daarna zijn er twee mogelijke routes. Een langs de N59 en de A29, tussen Willemstad en Helwijk door richting Klundert. Of via Ooltgensplaat, door het Volkerak, aan de zuidkant langs Helwijk richting Klundert. Er zijn een noordelijke en zuidelijke route langs Klundert mogelijk naar het industrieterrein.

Er is ook een route door het Haringvliet en Hollands Diep waarbij de kabels op de bodem gelegd worden, deze route ligt gevoelig omdat het Haringvliet Natura2000 gebied is. Andere opties lopen via de Hoeksche Waard en gaan via het Hollandsdiep naar Klundert of Moerdijk. 

Meer weten of reageren
De gemeente verzamelt alle informatie over de lopende projecten, zoals de zoektocht naar aardwarmte, het waterstofnetwerk en de Delta Rhine Corridor op www.moerdijk.nl/energieprojecten. Van hieruit kun je doorklikken naar deze projecten. Tot donderdag 25 april kunnen inwoners reageren op de kennisgeving voornemen participatie van de hoog- en middenspanningsstations, dat kan via www.rvo.nl/pom-380-150-20kv.

Het zoekgebied voor de hoog- en middenspanningsstations uitgelicht.


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief