Archieffoto Jack van Dorst
Archieffoto Jack van Dorst Foto: Tom Rietveld

Jack van Dorst kiest voor zichzelf en stopt eerder: ‘Ik verloochen mezelf niet’

Door: Tom Rietveld Algemeen

ZEVENBERGEN - Voormalig wethouder Jack van Dorst wil in de Bode graag vertellen over zijn vertrek. In een gesprek licht hij zijn vertrekt toe.

Waarom ben je toch vroegtijdig weggegaan?
“Twee redenen. Ten eerste persoonlijke omstandigheden. De afgelopen twee jaar is er in mijn leven veel gebeurd. Momenteel ben ik gezond. Maar… mijn bloeddruk is wel hoger dan ooit. En ik kan me wel bedenken waarom! Je lichaam protesteert als je ziet hoe sommige raadsleden een debat menen te moeten voeren.

Dan de politieke spelletjes. Het politiek spel is nodig en vind ik leuk. Politieke spelletjes op de persoon niet. In deze raadsperiode heb ik het gevoel dat er meer op de persoon gespeeld wordt. Zeker naar mij, als langst zittende wethouder van de grootste politieke partij.

Onlangs kwamen er nog twee signalen: het verzoek om een raadsdebat en zogenaamde artikel-35-vragen. In nadrukkelijke gezamenlijkheid gesteld door een oppositiepartij en een coalitiepartij: dat zegt iets. Achter de schermen werd bevestigd dat de messen al geslepen waren en dat de rode kaart al in de binnenzak zat. Het is duidelijk welke kant dat op zou gaan. Waarom zou ik anders slechts 4-5 maanden voor mijn aangekondigde vertrekmoment alsnog stoppen? Ik verloochen mezelf niet. Dit was voor mij de welbekende druppel die de emmer deed overlopen.”

Ben je nog lid van de partij Onafhankelijk Moerdijk? 
Jazeker! Ik blijf me voor de inwoners van Moerdijk inzetten!”

Waarom heb je gekozen voor het verspreiden van een flyer?
Ik wil echt uitleg geven en verantwoording afleggen aan de inwoners van Moerdijk. Democratischer kan denk ik niet. Ik wilde niet dat mijn terugtreden eerder zou uitlekken. Ook had ik het vermoeden dat mijn keuze voor een flyer aan alle inwoners niet door iedereen in het gemeentebestuur gewaardeerd zou worden. En ook dat sommigen iets van de inhoud zouden vinden.

Ik wilde mijn woorden, op mijn keuzemoment en zonder ruis. De inwoners van Moerdijk hebben daar recht op en mogen er hun mening over hebben. De flyer zou op dinsdag en woensdag verspreid worden. Maandagavond heb ik mijn fractie geïnformeerd. Dinsdagochtend heb ik om half 8 op het gemeentehuis mijn persoonlijke bezittingen verzameld. Om half 9 heb ik mijn college-collega’s geïnformeerd en ik heb mijn ontslagbrief aan de burgemeester overhandigd. Aansluitend heb ik afscheid genomen van enkele collega’s.

Echter, mijn flyer werd maandagavond al op sommige plekken bezorgd. Absolute regie bestaat niet!”

Is het niet beter om de politiek van binnenuit te verbeteren? 
“Ja! Ik heb dit 7 jaar gedaan en zoiets kun je niet alleen. Bovendien is verbetering een continu proces. En eh… ik ben ook van binnenuit, toch?! Overigens zijn mensen en belangen altijd verschillend en dit blijft. Een belangrijke politieke regel is en blijft wel: speel niet op de persoon.”

Zijn er dingen waar je trots op bent om achter te laten?
“Zie mijn flyer! En toch: belangrijker is dat inwoners zélf aangeven of ze wel of niet waarderen wat ik gedaan en bereikt heb. Samen met veel andere mensen.”

Wat had je nog graag deze periode willen afronden?|
“Ik heb de afgelopen maanden nog veel lastige dossiers op de rit gezet, waaronder de Kogelvangers. De financiële huishouding en de openbare ruimte zijn op orde, al ben je nooit klaar. Ook het bestuursakkoord vordert gestaag.”

Wordt je aangesproken op straat? 
“Ik heb sinds afgelopen maandagavond eigenlijk best veel berichtjes van inwoners gekregen die me een hart onder de riem steken. Ook in brede zin, voor wat ik als wethouder bereikt heb. Met daarbij ook de mening dat ik voor onze inwoners bereikbaar ben. Dat doet me erg goed en om terug te komen op een eerdere vraag: hier ben ik trots op.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief