Regio orkest West-Brabant.
Regio orkest West-Brabant. Foto: ROWB

Regio Orkest West-Brabant 25 jaar jong

Sport en vereniging

STANDDAARBUITEN - Wie op donderdagavond langs zalencentrum ’t Sandt in Standdaarbuiten loopt, merkt dat het stil is. Heel stil. Het jubilerend Regio Orkest West-Brabant beweegt mee met de maatregelen rond Covid19. Het ROWB wil onderdeel zijn van de oplossing en heeft sinds 15 oktober 2020 de repetities voorlopig opgeschort.

In 1996 is het Regio Orkest West-Brabant opgericht in Fijnaart. Het orkest is ontstaan uit het Fijnaarts Jeugdorkest. Vijfentwintig jaar later verenigt het orkest gevorderde muzikanten uit diverse gemeenten uit West-Brabant en omstreken en bestaat het orkest uit ongeveer 45 leden. Het orkest heeft altijd gewerkt met professionele dirigenten. Sinds 2014 staat het orkest onder leiding van dirigent Dick Verhoef.

Het ROWB keerde na de zomer terug op het ‘oude nest’. De Parel in Fijnaart bood het orkest een fijne repetitieruimte waar de muzikanten voldoende afstand konden bewaren. Vanwege de aangescherpte maatregelen in oktober hebben bestuur en muzikanten besloten om per 15 oktober de repetities voorlopig op te schorten. Het orkest komt op de donderdagavonden niet fysiek bij elkaar, maar de muzikanten blijven elkaar wel ontmoeten. Online wordt er gebrainstormd over de toekomst van het orkest. Daarnaast is er ruimte voor gezelligheid, want dat speelt bij het ROWB een net zo grote rol als het muzikaal presteren!

In de 25 jaar dat het orkest jong is, gaf het concerten in binnen-en buitenland, speelde het samen met verschillende grote artiesten en waren er verrassende ontmoetingen met koren, dansers, rappers, turnverenigingen, een verhalenverteller en nog veel meer. In 2010 won het Regio Orkest West-Brabant de Cultuurprijs Moerdijk. In 2014 voerde het orkest als eerste orkest in West-Brabant de symfonie “Lord of the Rings” van componist Johan de Meij integraal uit. In 2016 vierde het ROWB haar 20 jarig jubileum samen met Philharmonie Zuidnederland.

Het Regio Orkest West-Brabant kan terugkijken op maar liefst 11 Nieuwjaarsconcerten in De Borgh in Zevenbergen. Traditioneel in Weense stijl, maar de laatste jaren passeerden ook andere muziekstijlen de revue. Het orkest maakte zich op voor de aftrap van het jubileumjaar 2021, een spetterend Nieuwjaarsconcert met solisten uit eigen geleding! Helaas gaat dit evenement niet door, maar wat in het vat zit…

Hoewel het 25-jarig jubileumjaar niet van start gaat, zoals gehoopt, zal het Regio Orkest West-Brabant dit op een later moment zeker inhalen.Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief