Jessica en Patrick de Bont runnen samen hun ballonvaartbedrijf.
Jessica en Patrick de Bont runnen samen hun ballonvaartbedrijf. Foto: Corine Roks

Patrick en Jessica zijn ballonvaarders: ‘Heerlijk genieten van de rust en het uitzicht’

Door: Corine Roks Algemeen

SPRUNDEL - Hoe word je ballonvaarder, welk weertype is gunstig voor de ballonvaart, waarom zie ik overdag nauwelijks heteluchtballonnen aan de horizon, en landen jullie ook wel eens tussen de koeien? Vragen die gesteld worden aan Patrick en Jessica de Bont uit Sprundel, beiden werkzaam in deze branche onder de naam Xclusive Ballonvaarten.

“We zijn in 2015 van start gegaan met ons bedrijf dat commerciële en instructieve ballonvaarten aanbiedt. Als vrijwilliger ben ik erin gerold. Via mijn relaties werd ik gevraagd eens een ballonvaart te volgen,” geeft Patrick uitleg over zijn eerste kennismaking met deze vorm van luchtreizen. “In 2011 heb ik mijn brevet ballonvaarder gehaald, een driejarige opleiding. Deze opleiding moet tegenwoordig worden gevolgd via de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Luchtvaart (KNVvL).” Vanuit Wernhout wordt de zaak opgebouwd, waarbij Jessica zich vooral vanaf de grond verdienstelijk maakt. “Ik heb hoogtevrees, ik wilde wel helpen met het maken van afspraken en het volgen van het traject. Leuk werk, samen met een groep vrijwilligers vormen we de crew die vanaf de grond toeziet op een behouden vaart. We zijn blij met onze vrijwilligers. Mijn eerste vlucht kan ik me nog goed herinneren, van Etten-Leur naar Meerle. De eerste vijf minuten vond ik spannend, maar daarna was het heerlijk genieten van de rust en het uitzicht.”

“De essentie van een ballonvaart”, vult Patrick aan. “Een vaart duurt ongeveer een uur waarin zo’n 25 kilometer wordt afgelegd.” In 2017 vestigt het echtpaar zich in Sprundel. “Terug naar mijn roots, een huis met een grote loods kwam op ons pad. De weilanden achter ons bedrijf mogen we in overleg gebruiken als startplaats,” geeft Patrick uitleg. Zes heteluchtballonnen heeft het echtpaar, waarvan één in de vorm van een ui. In de grootste mand passen 16 personen. Klanten hebben de keuze voor een privé vaart of een samengestelde. Een heteluchtballon gaat ongeveer vijfhonderd vluchten mee en wordt jaarlijks onderworpen aan een wettelijke keuring. Het totale avontuur duurt een uurtje of vier waarbij de passagiers in het gehele proces van uitrollen en invouwen worden meegenomen. “De vlucht wordt afgesloten met een glas champagne aan de grond,” lacht Jessica.

Thermiek

“Je weet nooit waar je gaat landen, dat is helemaal afhankelijk van de luchtstromen. Al varend zoek ik de meest gunstige stromingen op. Een ballonvaart vindt altijd plaats in de vroege ochtenduren of in de late avond, twee uur voor zonsondergang. Overdag kun je niet ballonvaren omdat de warmte van de zon warme luchtbellen om de aarde creëert, de zogenaamde thermiek. Overgeleverd aan dit natuurverschijnsel is voor een ballonvaarder geen pretje,” spreekt de ervaringsdeskundige die zo’n zevenhonderd vluchten op zijn naam kan schrijven. Ervaren ballonvaarders en leerling-ballonvaarders kunnen ook bij Xclusive Ballonvaarten terecht, de Bont is sinds dit jaar bevoegd instructeur. Niet zelden worden vluchten geannuleerd. “Vanwege het weer. Gelukkig tonen klanten hiervoor begrip, het gaat immers om hun veiligheid,” vult hij aan.

Koeien

“Een keer ben ik tussen de koeien geland wegens een noodgeval aan boord,” geeft Patrick te kennen. “Respect voor het vee vinden wij heel belangrijk, ik had toen geen uitwijkmogelijkheden.” Het echtpaar prijst de regio West- Brabant met zijn vele dorpjes, bos en groen. “In 2019 hebben we een bedrijf in Zuid- Holland overgenomen, daar domineren de steden en groene vlakten. We beschikken over verschillende startvergunningen in heel Nederland.”

Parachutisten

Vijf keer per jaar is zijn mand gevuld met parachutisten. “Dat is zo speciaal, die gaan voor de kick van de vrije val waarbij ik moet klimmen tot een hoogte van zo’n 3,5 kilometer.” Naast de ballonvaart hebben Jessica en Patrick een vaste baan. Hij voor vier dagen in de bouw, en Jessica werkt in de ochtenden in de schoonmaak. Jessica rijdt graag paard en Patrick gooit in zijn vrije tijd het liefst een hengeltje uit, of samen wandelen met hun honden Layca en Coco. 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief