Kaat Schoonen: 'Kijken doe je met je ogen, zien doe je met je hart'
Kaat Schoonen: 'Kijken doe je met je ogen, zien doe je met je hart' Foto: Tom Rietveld

‘Kunst is toch vooral een kwestie van gevoel’

Door: Addo Sprangers Algemeen

MOERDIJK - Kaat Schoonen doet mee aan de Kunst & Monumenten Route Moerdijk: “Ik teken voornamelijk vrouwenportretten. En ik ben vooral gedreven door emoties, uitdrukkingen in het gezicht. Dus een formeel staatsieportret vind ik niet leuk. Het moet echt wel iets doen. Dat zie je terug in de uitdrukkingen.”

“Ik werk met grafiet,” vervolgt ze . En grafiet heb je in allerlei vormen. Je hebt van die hele grote dikke chunky grafiet blokken. Je hebt dikke potloden. Je hebt fijne potloden en stiften en daar kun je heel veel mee bereiken,. Zwart wit kan in mijn optiek juist veel mooier zijn dan allerlei kleuren. Je bereikt ook verschillende effecten door de keuze van het papier. Fijn papier heeft bijna geen korrel.” Hoe het zit met stilzitten? “Normaal kan je niet langer dan vijf minuten echt stil zitten als model voor een foto. Dan is het onmogelijk om een emotie lang vast te houden. Ik werk veelal vanaf foto’s, want je bent wel even bezig. Met de opzet kan ik al dagen bezig zijn en uitwerken kost ook een paar weken.” Volgens Kaat Schoonen is hyperrealisme is erg in bij veel tekenaars. “Dat is eigenlijk net een foto. Ik vind dat je moet blijven zien, dat het een tekening is. Pure tekenkunst met een persoonlijk en eigentijds handschrift. Behalve de serie met de uitgesproken emoties zie je hier ook de serie ‘serenity’, die ontleent haar kracht aan een bepaalde verstilling, sereniteit. Het zijn ingetogen, pure, krachtige portretten met een speciale schoonheid en op een bepaalde manier ook kwetsbaar. Kunst is toch vooral een kwestie van gevoel. Kijken doe je met je ogen, zien doe je met je hart.” 

Tijdens de het voorbije weekend gestarte Kunst & Monumenten Route Moerdijk exposeren niet alleen professionele kunstenaars, maar ook semi-professionals, studenten van diverse kunstacademies en enthousiaste amateurs. Komend weekend kan er opnieuw van worden genoten. Zie ook www.cultuurmoerdijk.nl.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief