Kees Kools: 'Wedstrijd straks helaas zonder publiek'
Kees Kools: 'Wedstrijd straks helaas zonder publiek' Foto: FOTO CORINE ROKS

Rucphen toneel van Wereldbeker Cyclocross: ‘Turbulent jaar achter de rug’

Door: Corine Roks Algemeen

RUCPHEN - Kees Kools, voorzitter van de Stichting Wielerpromotion Rucphen, kijkt terug op een turbulent jaar. De datum voor de Cyclocross Rucphen die de stichting ieder jaar op het vertrouwde parcours achter De Baanvelden organiseert, werd vanwege coronamaatregelen alsmaar verzet. Nu er komende zaterdag dan toch een wedstrijd wordt gehouden, heeft de organisatie gelijk de hoofdprijs. Rucphen is die dag het toneel van de Wereldbeker Cyclocross, echter zonder publiek.

DOOR CORINE ROKS

“In juli kwam het bericht van de Union Cycliste Internationale (UC), de Internationale Wielerunie, dat we op deze zaterdag de Wereldbekerwedstrijd mochten organiseren, met een half jaar de tijd om de elfde ronde van de Cyclo World Cup tot in details uit te werken,” aldus Kools. “Een kans die we niet voorbij laten gaan, met deze cross zetten we wielergemeente Rucphen goed ‘in the picture’. In 2020 hadden we het NK Veldrijden al binnengehaald, en nu deze wedstrijd voor de Wereldbeker, die door VRT Sporza in opdracht van hoofd organisator, Flanders Classic, live worden uitgezonden. Ook op Eurosport is de cross live te volgen.” Kools over de aanloop naar de wedstrijd: “Ondanks de tijdsdruk liepen we goed op schema, de uitdaging schuilde vooral in de voorbereidingen voor het publiek. Een wedstrijd voor de Wereldbeker is niet gratis toegankelijk, voor de kaartverkoop hadden we verschillende kanalen uitgezet en dat liep prima. Zo ook de sponsoring waarvoor we mooie sponsorpakketten hadden samengesteld.”

Consequenties

Maar toen kwam de persconferentie van 12 november. Kools daarover: “De maatregelen rond het coronavirus werden zó aangescherpt dat publiek en een VIP-tent zowat onmogelijk werden gemaakt. In overleg met de Gemeente Rucphen zijn we tot het besluit gekomen om de wedstrijd door te laten gaan maar dan zonder publiek. Dit heeft grote financiële consequenties, wedstrijdkosten moeten worden gemaakt en inkomsten blijven achterwege. Gelukkig krijgen we veel begrip uit de gemeenschap en kunnen we nog steeds rekenen op een groot deel van onze sponsors.” Zo kan de organisatie ook altijd rekenen op de vele vrijwilligers die onder meer het parcours op orde brengen. Op de vraag of hierin nog wijzigingen zijn aangebracht is het antwoord: “We hebben goed naar de reacties van het NK geluisterd. Zo maakte Adrie van der Poel de opmerking dat er wel erg veel korte draaiingen waren. Dit hebben we opgelost door meer lange rechte stukken te creëren, dat ook ten goede komt voor spannende opnames, zo bevestigde de tv-regisseur. Van de regisseur kregen we eveneens het verzoek het hoge riet naast de waterplas te laten staan, dat levert volgens de kenner mooi beeldmateriaal op.” Camiels carrousel staat op zijn vertrouwde plek. “Iets kleiner dan gewend, dat naar aanleiding van de feedback van de renners.” Met ruim twintig cameraopstellingen wordt de wedstrijd in beeld gebracht. In het voorprogramma staan de wedstrijden van de Nieuwelingen en Junioren. Kools hierover: “Op verzoek van de Koninklijke Nederlandsche WielrenUnie (KNWU) hebben we deze wedstrijden opgenomen in het ochtendprogramma. Door corona hebben de jonge renners dit seizoen nauwelijks wedstrijden gereden.” Streep door de rekening is het niet aan de start verschijnen van Mathieu van der Poel. De viervoudig wereldkampioen is nog niet volledig hersteld van een knieblessure en moet zijn rentree in het veld daarom met minimaal een week uitstellen. In Rucphen krijgen de wielerliefhebbers hun favorieten sowieso niet van dichtbij te zien. “Het is écht zonder publiek, voor niemand wordt een uitzondering gemaakt.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief