Afbeelding
Foto: Marielja ten Bruggencate

Vrijwillig brandweerman Michiel Wattel: “het onverwachte is leuk”

Door: Marielja ten Bruggencate Algemeen

MIDDELBURG- Michiel Wattel is sinds 2007 lid van de vrijwillige brandweer. “Ik had toen nog geen gezin en vond het leuk om iets voor de gemeenschap te kunnen betekenen.”

 De brandweer is sinds zijn jongenstijd altijd blijven trekken, maar hij heeft ook ploeggenoten waar dat niet voor geldt. “We zijn mensen met allerlei achtergronden en interesses, maar allemaal vinden we het fijn om te helpen. Het onverwachte aan dit werk vind ik leuk, want je kunt zomaar opgeroepen worden. Ik geef toe, dat is niet altijd fijn, maar soms ook wel, als je bijvoorbeeld bij een saaie verjaardag bent.”

Voldoende manschappen
In de pager, lijkend op pieper, valt in te stellen of je wel of niet beschikbaar bent. De controlekamer moet dit weten, omdat een brandweerwagen pas kan vertrekken als er voldoende manschappen aanwezig zijn. Bij te weinig respons, wordt een volgende kazerne gealarmeerd.

Iedere seconde telt
“Na een melding gaat het heel snel, want iedere seconde telt. Daarom moet je ook in de buurt van de kazerne wonen.” De vrijwillige brandweer krijgt een twee jaar durende opleiding van een avond in de week met daarnaast een wekelijks oefenavond. “Hoe meer je leert, hoe meer je mag. Je kunt hier ook je grootrijbewijs halen en chauffeur van de wagen worden. Een EHBO-diploma en reanimatiediploma behoren ook tot de opleiding.” Brandweervrijwilligers zijn geen ‘amateur brandweerlieden’. Een vrijwilliger volgt dezelfde opleiding als de beroepsbrandweer. Ook ontvang je als vrijwilliger een vaste jaarlijkse vergoeding en een uurvergoeding per uitruk en voor andere activiteiten zoals opleidingen, oefeningen, en keuringen.

Goede condititie
“Omdat we werk doen waar mensen op je moeten kunnen rekenen is het belangrijk dat wij zelf over een goede conditie beschikken en goed kunnen samenwerken.” Tijdens de wekelijkse oefenavond op de kazerne worden allerlei situaties nagebootst. “Hier leren we veel van en het versterkt de band tussen de collega’s.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief