Afbeelding
Foto: Marielja ten Bruggencate

Heemkundige kring Walcheren viert jubileum met een boek

Door: Joep Bremmers Algemeen

MIDDELBURG - De Heemkundige Kring Walcheren viert haar vijftigjarig bestaan met de uitgave van een boek: Walcheren op de wereldkaart. Het boek is geschreven door freelance historicus en schrijver Jan Zwemer in opdracht van de Heemkundige Kring. Het eerste exemplaar werd op 1 juli overhandigd aan de Middelburgse burgemeester Bergmann.

DOOR MARIELJA TEN BRUGGENCATE

“De Heemkundige Kring Walcheren is met ruim 2200 leden de grootste heemkundevereniging van Nederland,” vertelt voorzitter Tiny Polderman. “In de jaren ‘70 werden er al jaarboeken gemaakt, toen werden de teksten nog getypt en gestencild. Omdat we dit jaar geen grote activiteiten kunnen organiseren hebben we besloten om alle leden een boek cadeau te geven.” Als heemkundige vereniging richt de Heemkundige Kring zich op de geschiedenis en ontwikkeling van Walcheren en in bredere zin ook van Zeeland.

Walcheren van de kaart
De invloed van Walcheren op de wereld is de afgelopen zes jaar besproken in het kwartaalblad De Wete. In de rubriek ‘Walcheren van de kaart’ schreven verschillende auteurs over de dorpen, steden, huizen, plantages en eilanden die naar Walcheren of Walcherse plaatsen zijn genoemd.

Flushing
Met de achttien artikelen van de rubriek is Jan Zwemer aan de slag gegaan. “Het was een leuke klus om de verbanden tussen al die namen uit te zoeken en te beschrijven. Door de talloze handels- en ontdekkingsreizen lieten de Zeeuwen overal hun sporen achter.” Omdat er zoveel te vinden was heeft Zwemer de namen geclusterd per werelddeel. “Hiermee kwam ik ook gelijk aan een redelijke chronologische volgorde van de verhalen. Hoewel Middelburg de plaatsnaam is die het meest genoemd wordt in het boek, heeft Vlissingen een speciaal hoofdstuk gekregen: Flushing op het westelijk halfrond.”

Slavernij
Een belangrijke reden van de verspreiding van Zeeuwse plaatsnamen is de kolonisatie en de VOC. Het tot slaaf maken van inheemse bewoners is daarmee verbonden. “We hebben gekozen voor 1 juli als datum van de uitreiking,” vertelt Polderman. “Keti Koti is de Surinaamse feestdag ter herdenking en viering van de afschaffing van de slavernij. Een mooi moment om stil te staan bij de geschiedenis.” Mieke Meijer en Ilja Mostert hebben de beeldredactie van het boek verzorgd en Petri Verbrugge van Ontwerp Boutique heeft zich gebogen over de vormgeving. Bert Gerestein en Tiny Polderman vormden de tekstuele redactie, waarmee het boek een product is van en voor betrokkenen van de Stichting Heemkundige Kring Walcheren.


Alleen voor leden
Burgemeester Bergmann is blij dat dit boek er gekomen is. “Geschiedenis is leerzaam en een boek als dit draagt bij aan het doorgeven van de verhalen.” Hij strijkt over de glimmende kaft. “Ik denk dat mijn kinderen dit ook leuk zullen vinden. Er staan ongetwijfeld veel weetjes in die we nog niet kennen.” De leden van de Heemkundige Kring Walcheren krijgen begin juli een exemplaar thuisgestuurd. “Dit boek is niet te koop in de winkel, want het is speciaal voor de leden geschreven en samengesteld. Maar zolang de voorraad strekt krijgen ook nieuwe leden een exemplaar,” vertelt Polderman. Voor slechts vijftien euro per jaar ben je al lid, krijg je vier keer per jaar het tijdschrift De Wete en kun je deelnemen aan activiteiten en lezingen bezoeken.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief