De overhandiging van de dukaat aan burgemeester van der Zwaag
De overhandiging van de dukaat aan burgemeester van der Zwaag Foto: Gemeente Veere

Kasteel Westhove vereeuwigd op zilveren dukaat

Door: Ellen de Vriend Algemeen

OOSTKAPELLE – Burgemeester Rob van der Zwaag van Veere nam donderdag (12 augustus) de nieuwste zilveren dukaat van de Koninklijke Nederlandse Munt in ontvangst. Het is niet zomaar een munt, maar een waarop kasteel Westhove bij Oostkapelle staat. 

DOOR ELLEN DE VRIEND

De burgemeester is tevens voorzitter van de Stichting Buitenplaats Westhove en trots dat Kasteel Westhove gekozen is als Zeeuws beeld op deze dukaat. “De gemeente Veere kent veel verschillende pareltjes. Niet alleen ons strand of de pittoreske kernen zijn geliefd bij inwoners en bezoekers, maar we hebben ook eeuwenoude monumenten. Kasteel Westhove is daar een voorbeeld van. Het is een unieke locatie in Zeeland.” 

Enorme geschiedenis
Uniek is het zeker, want uit iedere provincie wordt maar een kasteel vereeuwigd voor de serie ‘Nederlandse kastelen’, waarmee het munthuis vorig jaar begon. Na Kasteel de Haar in Utrecht en Slot Loevestein in Gelderland is het nu de beurt aan Westhove. Justine Hoogstraten van de Koninklijke Nederlandse Munt legt uit dat niet zomaar voor het kasteel in Oostkapelle is gekozen. “Westhove is al vóór 1300 gebouwd en was onderdeel van de abdij in Middelburg. Ruim twee eeuwen later beschikte de bisschop over Westhove en tijdens het Beleg van Middelburg stak de Groningse edelman Barthold Entens van Mentheda het kasteel in brand. Een kasteel met een enorme geschiedenis. De historische ridder die op de munt staat is veldmaarschalk Godard van Reede, die van 1644 tot 1703 leefde.”

Geen wettig betaalmiddel
Er zijn slechts tweeduizend exemplaren geslagen van de zilveren dukaat die 49,95 euro kost. Het is geen wettig betaalmiddel, maar een collectorsitem. Ze zijn te koop via www.knm.nl/kasteelwesthove.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief