Een openbaar toilet in Oostkapelle
Een openbaar toilet in Oostkapelle Foto: Ellen De Vriend

‘We hebben allemaal wel eens hoge nood’

Door: Ellen De Vriend Algemeen

VEERE – In Veere staan rijen mensen voor een bakje kibbeling, een ijsje van Cappello, Oma’s snoepwinkel en het openbaar toilet. In de andere dorpen worden de achttien openbare wc’s dagelijks ook goed bezocht. Met de Nationale Plasdag op 16 september in zicht, belichten we de Veerse publieke wc’s. 

DOOR ELLEN DE VRIEND

Eind september zijn de gloednieuwe toiletunits op de kustparkeerterreinen aan de Strandweg in Dishoek en Oostkapelle pas te gebruiken, al staan ze er inmiddels al wel enige weken. Volgens een woordvoerder van de gemeente heeft het traject bij welstand langer geduurd dan was voorzien en dan is het al snel ná de zomervakantie om de basiskwaliteit te verhogen. Begin volgend jaar komt er aan de Nieuwstraat in Zoutelande ook nog een toiletvoorziening. In het buitenland zijn openbare toiletten de normaalste zaak van de wereld. En Veere doet het ten opzichte van Vlissingen en Middelburg, waar respectievelijk twee en vier openbare toiletten zijn prima. Want we hebben tenslotte allemaal wel eens hoge nood.  

Overactieve blaas
“Ik ben er blij mee,” zegt Franka Herrman, die net gebruik heeft gemaakt van het openbaar toilet aan de Dorpsstraat in Oostkapelle. Ze heeft haar handen gewassen en droogt ze af aan haar kniebroek. “Es ist sauber.” Ze vertelt dat als ze moet plassen, ze dat niet meer heel lang kan ophouden. Jonas Weber komt uit Keulen en vindt de voorziening in Oostkapelle ook belangrijk. Zijn vrouw Hannelore maakt er op dit moment gebruik van. Net als ongeveer 1 miljoen mensen in Nederland heeft ze last van een overactieve blaas. “We kunnen niet steeds in een restaurant iets gaan drinken om daar van de wc gebruik te kunnen maken, want dan blijft ze wc’s zoeken.”


Toiletjuffrouw
Jannie van Loon en haar vriendin Brenda hebben een schapenvacht gekocht op de historische markt in Veere. Ze staan met hun tent op een camping in Domburg. “Van tevoren zoek ik uit waar de openbare toiletten staan als we ergens naartoe gaan. Ik heb een prikkelbare darm dus dan is dat belangrijk.” Brenda vult aan dat ze tijdens een fietstocht ook wel eens achter een boom een plasje plegen. “Die openbare wc’s zijn soms zo vies.” Jannie zit er niet mee: “Als er maar een wc is. Dan hang ik er wel boven. Weet je wat erg is? Als het papier op is.” Ze zou het geen probleem vinden om voor een schone wc te moeten betalen. “Zet er een toiletjuffrouw in,” oppert ze.


Niet gratis
Hoeveel mensen dagelijks gebruikmaken van de Veerse toiletten zegt de gemeente niet te weten. Wel is bekend dat ze dagelijks erg goed gebruikt worden. De units zijn sinds november vorig jaar open van 9.00 tot 21.00 uur. Hoewel de gemeente stelt dat alle toiletvoorzieningen gratis zijn, staat op hun eigen website dat voor sommige wc’s 50 cent betaald moet worden. Dat gaan ze direct laten aanpassen. De units worden dagelijks schoongemaakt. Hoeveel kosten daarmee gemoeid zijn, wil de gemeente niet zeggen. Na de zomer komt er een aanbesteding voor de komende jaren.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief