CitySeeds Middelburg in de Driewegenhof
CitySeeds Middelburg in de Driewegenhof Foto: Edwin Mijnsbergen

CitySeeds Middelburg krijgt een voedselbos

Door: Edwin Mijnsbergen Algemeen

MIDDELBURG - Er is veel gebeurd bij CitySeeds Middelburg, sinds de organisatie in 2018 verhuisde van de Ravensteijnweg naar de Driewegenhof in de wijk Dauwendaele. Zo zijn de drie percelen tussen de flats van de Driewegenhof nu veel rijker gevuld dan toen, er zijn kassen gebouwd en er zijn allerlei nevenprojecten gestart.

DOOR EDWIN MIJNSBERGEN

De organisatie heeft nu ook een appartement op de begane grond van de Meanderflat in bruikleen gekregen van Woongoed, waar werkkleding en gereedschap bewaard kunnen worden, en waar alle vrijwilligers samen koffie kunnen drinken. De secretaris van CitySeeds, Nico Landsman is er blij meem maar hij benadrukt ook dat de behoefte aan extra vrijwilligers en gebruikers nog steeds groot is. Mensen komen en gaan nu eenmaal. Landsman: “Echt iedereen is welkom, van mensen die nul ervaring hebben met tuinieren tot mensen die er juist veel van weten, of die dingen willen coördineren. Als die zich melden kunnen de werktijden van CitySeeds er zelfs op aangepast worden, als dat nodig is.”


Moestuinmogelijkheid
Maar is het dan wel leuk, om als beginner te gaan helpen, op de percelen van de organisatie? Landsman: “Ik denk het wel! Je kunt het ook gewoon zien als een kans om een moestuin bij te houden, zonder dat het je geld kost. Je deelt de opbrengsten natuurlijk wel met anderen, maar dat is toch juist mooi?” ‘Van geven word je rijker’ is niet voor niets de slogan van dit initiatief.


Voedselbos
Minstens even enthousiast en bevlogen als Landsman is vrijwilliger Ran Kok, een oud-student van University College Roosevelt, die nu een tweede tussenjaar heeft en zich maximaal inzet voor CitySeeds. Hem is gevraagd of hij een plan kon maken om de betrokkenheid van omwonenden en andere Middelburgers bij het project te vergroten. Dat plan heeft hij inderdaad gemaakt. Een van de projecten is het planten van een zogenoemd voedselbos, samen met leerlingen van Archipelschool Het Element. Binnenkort gaat hij er in de klassen mee aan de slag. De kinderen leren dan onder meer wat er zoal eetbaar is, en hoe je zo je eigen voedselbos kunt inrichten. Dat kleine bos wordt vervolgens geplant, op het perceel waar nu al een paar grote kastanjes staan.

Speelruimte
Bij dat planten wordt ook rekening gehouden met de toekomst. Op termijn moet juist daar ook weer meer speelruimte voor kinderen komen, omdat die in de loop van de tijd plaats heeft moeten maken voor de tuinen van CitySeeds. Ran houdt zich ook bezig met het project ‘buurtcompost’, waarbij als pilot onder meer compost wordt ingezameld door UCR-studenten die in het Bagijnhof wonen, in Middelburg Centrum. Over verbinding leggen gesproken!

Steun
Steun is er ook. Kok: “we kunnen het voedselbos ook aanleggen dankzij een flinke donatie van het Middelburgse bedrijf Loontjens Biljarts, dat honderd jaar bestaat en iets wilde doen voor de Middelburgse gemeenschap. Mooi hoor! Maar vrijwilligers hebben we nog steeds hard nodig, dat dan weer wel!”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief