Afbeelding
Foto: Roland Pijnen

Pachtconstructie TV Mattemburgh nóg altijd een succes

Door: Roland Pijnen Algemeen

HOOGERHEIDE - Verenigingen zijn vóór en van alle mensen. Een kantinebeheerder, voorzitter of lid. Iedereen heeft zijn of haar eigen verhaal. Wat ze met elkaar gemeen hebben, is de liefde voor het verenigingsleven. In rubriek ‘De Derde Helft’ schetsen we een portret van deze mensen. Deze week: lid TV Mattemburgh Sonja Pijnen.

Verenigingscompetitieleider (VCL), pachter clubhuis en tennisser. Niets is te gek voor Sonja Pijnen, inmiddels dertig jaar lid van de tennisvereniging aan de Sportlaan in Hoogerheide. Op het moment dat ze in Hoogerheide kwam wonen, ging ze tennissen om verbindingen te leggen met de voor haar toen nog onbekende gemeenschap. Een halfjaar nadat de geboren Rotterdamse lid werd van TV Mattemburgh, kende Pijnen iedereen binnen de vereniging. Sonja, die met haar meisjesnaam Sterrenburg heet, is momenteel al zeven jaar het vaste gezicht van clubhuis Sterrenclub op het sportpark.

‘Lief-en-leed-vrouwtje’
Waar ze met name van kan genieten is de saamhorigheid, die ‘m in kleine dingen zit. Ze ziet zichzelf als het ‘lief-en-leed-vrouwtje’ die er van alles meemaakt en wiens aanwezigheid zichtbaar gewaardeerd wordt. Zo zeggen tegenstanders dat het er goed geregeld is en zijn er mensen die haar aanspreken, dat terwijl Pijnen ze maar een paar keer per jaar tegen het lijf loopt. “Ik ben er voor de mensen, zo moet het er spik en span uitzien en ontvang ik iedereen na binnenkomst of een partij met open armen. Dat ik té enthousiast bezig ben, kan in mijn nadeel werken.”

Vechten tegen de bierkaai
In het verleden werden bardiensten bij TV Mattenburgh gedraaid door eigen leden. “Vechten tegen de bierkaai, luidde de conclusie van het toenmalige bestuur over deze situatie”, vertelt Pijnen, die zegt dat het de vereniging destijds veel leden kostte. Toen er nabijgelegen een multifunctionele sportaccommodatie werd gebouwd, werd de derde helft in de kantine van het complex gefaciliteerd. Oók dat bleek geen succes te zijn. Pijnen wilde, net als iedereen van het toenmalige hoofdbestuur, de kantine op de tennisvereniging nieuw leven inblazen. Ondanks weinig tot geen geld, muren die geverfd moesten worden, bestek dat gekocht moest worden, moest een pachtconstructie tussen TV Mattemburgh en lid Sonja Pijnen daarvoor gaan zorgen. 

Tijdens een spoedvergadering met de leden, stemde een meerderheid van 98% in met het idee. Ondanks de lange dagen en korte nachten in het verschiet, was het negen jaar geleden een bewuste keuze om het clubhuis bij haar ó zo geliefde vereniging te gaan pachten, iets waar ze tot op de dag van vandaag nog geen spijt van heeft. “Het is mijn passie, waardoor het minder als werken voelt. Daarnaast is er sindsdien meer bloei in de vereniging gekomen.” Als het harde werken haar opbreekt, is er altijd wel iemand bereid mee te helpen door bijvoorbeeld een bardienst op te pakken, iets wat voorheen dus niet graag werd gedaan. “Daaraan zie ik dat mijn inzet wordt gewaardeerd.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief