Afbeelding
Foto: Yvonne Vermeulen

Ook op Paarse Vrijdag houden Eva en Emma LHBTIQ+ spreekuur in De Nobelaer

Door: Yvonne Vermeulen Algemeen

Toen Emma en Eva jong waren was er nog nergens informatie te vinden over LHBTIQ+, beiden ontdekten pas op latere leeftijd wie ze zijn. Nu reizen ze stad en land af om bijeenkomsten voor transgenders te organiseren, houden ze iedere week een LHBTIQ+ spreekuur in De Nobelaer en ontwierp Emma de Brabantse regenboogvlag. 

“Als er vroeger een GSA was geweest, dan was ik daar zeker bij gegaan,” zegt Eva. “Er was zo weinig informatie, ik wist wel dat ik niet ‘gewoon’ homo was, maar wat ik dan wel was wist ik ook niet.” Emma’s dochter zat bij de GSA op haar middelbare school. “Op middelbare scholen is het onderling toch vaak: doe maar gewoon. Maar het speelt wel, er zijn ook leerlingen die een armbandje aannemen en het daarna direct door de gang smijten. Er is meer steun dan vroeger maar sommige mensen zijn heel erg anti.” Samen geven ze ook lessen op middelbare scholen. “Je merkt dat leerlingen op het vwo vaak het politiek correcte antwoord geven, een vmbo-klas reageert veel directer. Daar kun je dan een discussie mee beginnen.”

Het stel neemt iedere donderdag plaats in De Nobelaer. Een regenboogkoffertje gevuld met folders en verschillende vlaggetjes gaat mee naar alle bijeenkomsten. Speciaal voor de foto wordt het houdertje voor één vlaggetje vervangen zodat er twee vlaggetjes in kunnen. “We zijn te herkennen aan het regenboogvlaggetje op tafel, sommige mensen vinden dat nog te opvallend maar je moet wel weten wie je aan moet spreken,” zegt Eva. De twee zitten vol verhalen van mensen die ze op weg geholpen hebben, maar die kunnen niet zomaar in de krant. “Soms zijn er mensen met een heel stereotiep beroep die op latere leeftijd nog willen ontdekken wie ze zijn. Maar we zien ook 21-jarigen die thuis niet zichzelf konden zijn, die ontdekken het gelukkig nog op jonge leeftijd.” Als er een middag niemand komt is het voor de twee ook geen ramp, er kan gewerkt worden op de laptop. “We voorzien in een behoefte en dat blijven we doen.”

Emma en Eva zitten iedere donderdag van 14:00 tot 16:30 in de huiskamer van De Nobelaer. Vrijdagmiddag is er een extra spreekuur. www.etten-leur-divers.nl



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief