Afbeelding
Foto: Hanneke marcelis

Statenvragen over ‘foutieve’ ambtseed

Door: Marjanne Havelaar Algemeen

BERGEN OP ZOOM - De PVV-fractie in de Provinciale Staten heeft vragen gesteld aan de commissaris van de Koning over de beëdiging van nieuwe raadsleden in verschillende gemeenteraden. De partij vraagt zich af of de beëdiging wel rechtsgeldig is, aangezien enkele raadsleden bij het afleggen van de eed het woord ‘God’ hebben vervangen door ‘Allah’.  Dat burgemeester Frank Petter van Bergen op Zoom deze mogelijkheid naar voren bracht is bij de partij in het verkeerde keelgat geschoten.


Naar aanleiding van de recente gemeenteraadsverkiezingen zijn op 30 maart overal in onze provincie nieuwe raadsleden geïnstalleerd. De PVV Noord-Brabant heeft geconstateerd dat in meerdere gemeenten raadsleden bij het afleggen van de eed het woord ‘God’ hebben vervangen door ‘allah’ . In de gemeente Bergen op Zoom merkte burgemeester Petter zelfs op dat bij de eed in plaats van God ook allah aangeroepen mocht worden.
“Bij eerdere gevallen waar raadsleden een andere tekst uitspraken bij de eed, werden zij hierop teruggefloten. Bent u het met ons eens dat veranderen van de eed niet is toegestaan en dat de burgemeesters van Tilburg en Bergen op Zoom hadden moeten ingrijpen?”, is de vraag van de PVV, die ook nog wil weten welke gevolgen het afleggen van deze ‘foutieve’ ambtseed zou moeten hebben.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief