Afbeelding

Sluiting van de Schelp: de strenge eisen waaraan zwembaden moeten voldoen

Door: Hanneke Marcelis algemeen

BERGEN OP ZOOM - Al ruim twintig jaar genieten Bergenaren massaal van zwembad de Schelp. Maar vandaag moest het bad ineens per direct dicht. De veiligheid kon niet worden gegarandeerd. Wat is er nou precies onveilig aan het decennia-oude bad?

Sinds 2016 zijn de veiligheidsnormen waaraan zwembaden moeten voldoen strenger gemaakt. De aanleiding hiervoor was een tragisch ongeval. De vijf maanden oude baby Rosalie stierf in een zwembad in Tilburg nadat er een geluidsbox naar beneden kwam. Wat bleek: de bouten van de box waren verroest. Sindsdien zijn zwembaden verplicht om de veiligheid van het bad structureel te laten controleren. Ook is RVS (Roestvaststaal) sindsdien landelijk verboden in het zwembad.

De Schelp

Zwembad de Schelp heeft sinds juli 2016 maatregelen genomen om de veiligheid te garanderen. Zo werd al het RVS uit de makkelijk te bereiken delen van het bad vervangen. Denk aan glijbanen en het dak. De constructie van het bad stond voor komende periode op de plannen. Maar onderzoek naar die constructie gooide roet in het eten: er werd roest aangetroffen. De aanpak van de constructie kwam dus te laat, en het zwembad moest per direct sluiten. Dat wil niet zeggen dat het bad meteen onveilig is. Misschien kon het nog tien jaar mee, laat de directeur weten. Maar, misschien ook niet. En als die veiligheid niet zeker is, moet het bad dicht.

De directie start zo snel mogelijk met het in kaart brengen van de roestplekken. Daarna wordt pas duidelijk hoe groot het probleem is, en hoe lang de oplossing gaat duren. 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief