De Nieuwe Nobelaer is ongeveer zestig jaar oud en is gedateerd.
De Nieuwe Nobelaer is ongeveer zestig jaar oud en is gedateerd. (Foto: Monique Jansen)

Appartementen Nieuwe Nobelaer: Meer dan vier woonlagen mag

ETTEN-LEUR - Op het terrein van de Nieuwe Nobelaer komen maximaal honderd woningen. Het gaat om het terrein op de hoek van de Parklaan en de Rode Poort. Omwonenden moeten er rekening mee houden dat er hoogbouw komt.


De gemeente maakt het waarschijnlijk mogelijk dat er appartementencomplexen komen die meer dan vier woonlagen tellen: "Te denken valt aan het deel langs de Anna van Berchemlaan en de kop van de Oranjelaan." Dat kan, omdat de locatie van de Nieuwe Nobelaer erg centraal ligt. Doorgaans mogen nieuwe flats niet uit meer dan vier etages bestaan.

Overeenkomst

Het college van burgemeester en wethouders heeft voor de herontwikkeling van het terrein van de Nieuwe Nobelaer drie jaar geleden een overeenkomst gesloten met projectontwikkelaar Van Agtmaal BV uit Oudenbosch. Op deze manier beperkt het gemeentebestuur de financiële risico's. Van Agtmaal bouwde een paar jaar geleden ook de woningen aan het nabijgelegen Hof van Ballaert.

Mix van koop en huur

Op de locatie komt een mix van huur- en koopwoningen. De gemeente gaat uit van minimaal 75 woningen. Vijftien procent van deze huizen gaat de verhuur in. Deze woningen zijn bestemd voor de middeldure huur. Hier is veel vraag naar, omdat het voor veel huishoudens op dit moment moeilijk is om een woning te vinden in het segment tussen sociale en hoge huur. Op de hoek van de Oranjelaan en de Van den Elzenstraat komen 22 goedkope koopwoningen. Van Agtmaal bouwt de rest van de woningen in de markt voor middeldure en dure koopwoningen.

Groenbehoud

De bomen aan de Oranjelaan blijven zoveel mogelijk staan. Ook komt er voldoende afstand tussen de bomenrij aan de Anna van Berchemlaan en de woningen. Zo blijft het groen behouden. De gemeente wil ook de parkeerplaatsen aan de voorkant van de huidige bibliotheek behouden. Het woningbouwproject krijgt twee ontsluitingswegen voor het verkeer aan de Oranjelaan en de Anna van Berchemlaan.

Verhuizing

Theatercomplex De Nieuwe Nobelaer verhuist naar een nieuwe locatie aan de Parklaan tegenover het nieuwe zwembad De Banakker. De gemeente wil in het nieuwe gebouw alle cultuuractiviteiten onder één dak huisvesten. Het nieuwe cultuurcentrum moet dan veertig tot vijftig jaar meegaan. De Nieuwe Nobelaer is een zwaar gedateerd gebouw. Het theater werd ongeveer zestig jaar geleden in gebruik genomen en omvat ook een bibliotheek, een speelotheek, een poppodium en een kunstonderwijstak.

Voor de nieuwbouw loopt inmiddels een nieuwe aanbestedingsprocedure. Eerder liep die op niets uit. De gemeente werd het toen niet eens met de Van Wijnen Groep. Na een rechtszaak besloot de gemeente te schikken met de aannemer, zodat de procedure kon worden hervat.

 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714693299&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/etten-leur&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief