Afbeelding
Foto: Jack Konings

Industriële Kring Etten-Leur wil snelle sloop Tomado-fabriek

Door: Monique Jansen OUD Economie

ETTEN-LEUR – De Tomado-fabriek moet zo snel mogelijk worden gesloopt. Die oproep doet de Industriële Kring Etten-Leur (IKE). Het terrein kan dan worden gebruikt voor Etten-Leurse MKB-bedrijven. Die hebben op dit moment geen doorgroeimogelijkheden.

De IKE wijst er op dat het aanbod aan industriegrond in Etten-Leur is uitgeput. Vrijkomende terreinen gaan naar grootschalige distributiecentra. Dit lijkt ook te gelden voor het perceel waar vroeger drukkerij Roto Smeets was gevestigd. “Het enige wat onze gemeente te bieden heeft is herontwikkeling van bestaande gebouwen en terreinen die door omstandigheden leeg komen te staan en niet op korte termijn zullen of kunnen worden opgevuld”, meldt voorzitter Reggy Heijens van de IKE.

Regionale bedrijvigheid

De Industriële Kring heeft een brief gestuurd aan het gemeentebestuur met de oproep om het voormalige terrein van Tomado aan de Oude Kerkstraat toe te wijzen aan regionale bedrijven: “Wij hopen dan ook dat met spoed aan de sloop en herontwikkeling van de voormalige Fri-Jado-gebouwen gestart zal worden. Dit biedt kansen voor meerdere nieuwe bedrijven met een diversiteit aan werkgelegenheid voor mensen uit onze eigen regio en groeikansen voor bestaande bedrijven. Werkgelegenheid die ook jongeren uitdaging biedt om hier te blijven wonen .” Heijers wijst er op dat kleinere ondernemers ook een belangrijke economische impuls geven aan het lokale bedrijfsleven.

Heemkundekring Jan uten Houte, het Cuypers Genootschap en Erfgoedvereniging Heemschut strijden juist voor behoud van de voormalige Tomado-fabriek. Die opende in 1957 de deuren. De partijen vinden dat de fabriek een icoon is van de wederopbouw van Nederland. Duizenden medewerkers maakten er ooit huishoudelijke gebruiksvoorwerpen van draadstaal. Het draadstalen boekenrekje met de kleuren rood, geel en blauw was één van de bekendste producten uit Etten-Leur. 

De beroemde architect Hugh Maaskant ontwierp de fabriek. Prins Bernard bracht vlak voor de opening nog een bezoek aan Tomado. In de jaren tachtig ging Tomado failliet. Fri-Jado nam toen zijn intrek in de fabriekshallen. In 2018 verhuisde het bedrijf dat apparatuur maakt voor het bereiden en bewaren van gerechten voor de horeca naar Oud Gastel. Op dit moment lopen de voorbereidingswerkzaamheden om de voormalige fabriek tot op de grond toe af te breken. 

Andere belangen

Reggy Heijers respecteert de aandacht voor industrieel erfgoed, maar wijst op andere belangen: “Zonder vernieuwing kunnen we niet werken aan de uitdagingen van morgen, zoals duurzaamheid en gewenste nieuwe werkgelegenheid nu corona diepe sporen zal achterlaten in vele traditionele sectoren.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief