Grote zorgen bij Walcherse PvdA-fracties over leerlingen in praktijkonderwijs

Grote zorgen bij Walcherse PvdA-fracties over leerlingen in praktijkonderwijs

MIDDELBURG - De PvdA-fracties in de gemeente Middelburg en Vlissingen en PvdA/GroenLinks in Veere maken zich grote zorgen over de begeleiding van kwetsbare leerlingen naar werk.


Het gaat om jongens en meiden op praktijkscholen. Zij zitten meestal onder het laagste mbo-niveau en worden bijvoorbeeld assistent bij een hovenier of in een supermarkt aan de slag gaan.

De subsidiepot voor jobcoaches en stagebegeleiders, die met deze doelgroep werkt, is leeg. Het geld dat de landelijke overheid uit Europa heeft gehad had tot en met 2020 voldoende moeten zijn, maar Den Haag heeft in een tweede subsidieronde te veel toegekend. Daarnaast zitten begrotingsonderhandelingen van Europese Unie vast en is er ook daarom geen uitzicht op geld.

Onacceptabel

Staatssecretaris Tamara van Ark wil het zelf niet aanvullen. Op is op, heeft ze onlangs tegen dagblad Trouw gezegd. In Zeeland betekent het veel minder of geen hulp voor zo’n 1900 leerlingen. Dat vinden de Walcherse sociaal-democraten onacceptabel. “Wij willen dat jongeren zeker zijn van een goede start op de arbeidsmarkt”, zeggen zij in vragen aan hun colleges van burgemeester en wethouders.

Orionis

Werk- en leerbedrijf Orionis Walcheren begeleidt de jongeren. De fracties willen weten hoeveel jobcoaches en stagebegeleiders daar nu weg moeten.

De raadsleden vragen ook of de colleges bereid zijn te investeren in begeleiding als de Europese Unie en Den Haag het niet doen. Daarnaast willen de sociaal-democraten dat de gemeentebesturen contact zoeken met de staatssecretaris. Zij zouden hun zorgen moeten uiten over het wegvallen van de begeleiding.   

 NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
CustomHtml_6