Bep en Henk Mandemaker zijn ‘hoogst tevreden’ over hun leven.
Bep en Henk Mandemaker zijn ‘hoogst tevreden’ over hun leven. (Foto: Marielja ten Bruggencate)

Briljanten huwelijk voor echtpaar Mandemaker uit Grijpskerke

GRIJPSKERKE – Henk (92) en Bep (89) Mandemaker uit Grijpskerke vieren zondag (20 januari) hun 65-jarig huwelijk.


DOOR MARIELJA TEN BRUGGENCATE

Het echtpaar ontvangt maandag de Veerse burgemeester Rob van der Zwaag, die hen, net als vijf jaar geleden, komt feliciteren.

Evangelie

Henk en Bep leerden elkaar kennen bij Jeugd & Evangelie. Henk was lid van de werkgroep in Middelburg, Bep van die in Vlissingen. De werkgroepen hadden het doel om niet-kerkelijke jongeren in contact te brengen met het evangelie. De leden kwamen af en toe samen voor overleg en zo ontmoetten Henk en Bep elkaar.

Kadaster
Henk was 27 jaar toen hij trouwde met zijn geliefde Bep, toen 24. “Ik was geen vlugge”, zegt Henk. “Niet alleen in de liefde, maar ook met leren ging het niet vanzelf. Maar ik heb het toch voor elkaar gekregen.” Henk ging na de ulo (uitgebreid lager onderwijs) aan de slag bij de Amsterdamse Bank. Later heeft hij bij het parket van de officier van justitie in Middelburg en bij het kadaster gewerkt. “Daarnaast heb ik ongeveer dertig jaar vrijwilligerswerk gedaan voor het kerkbureau.”

Kruidenierszaak
Samen met zijn vrouw en hun dochter Margreet lange wandelingen maken, daar genoot Henk van. Maar de dames hadden daar niet altijd zin in. Regelmatig ging Henk met vrienden vogels kijken. Dat is nog steeds een hobby. Bep en Margreet konden het samen goed vinden. Als vader van huis was, gingen zij bijvoorbeeld op bezoek bij familie. En dat is een flinke. Bep is als zevende geboren in een gezin van tien. Haar vader had een kruidenierszaak in Vlissingen. Hij verkocht ook andere spullen, zoals boerengoed. “Het was een soort winkel van Sinkel,” zegt Bep.

Moedermavo
Nadat Margreet het huis uit ging, besloot Bep de moedermavo te volgen. Binnen een jaar had ze examen gedaan in twee vakken en ging ze naar de moederhavo. Hier slaagde ze in zes vakken. “Mijn moeder las graag dikke pillen, in het Engels”, vertelt dochter Margreet. “Dat gaat niet meer, maar ze leest nog wel iedere dag de krant.”

Boek
Beps gezondheid is het afgelopen jaar achteruit gegaan. Henk zorgt zo goed mogelijk voor haar. Twee dagen in de week gaat Bep naar de dagbesteding in Domburg. “We halen herinneringen op, dat is leuk. En soms doen we een balspel of geheugenspelletje.” Bep heeft samen met haar nichtje Nynke Feenstra een boek over de familiegeschiedenis uitgegeven. “Ik schreef de herinneringen op voor Margreet, maar de rest van de familie vond het ook leuk. Dus hebben we het uitgegeven.”

Hoogtepunt
Henk en Bep Mandemaker hebben geen rijbewijs, maar zijn wel vaak op vakantie geweest. Naar Limburg met de trein, naar Frankrijk samen met familie en naar de zus van Henk in Canada. “De wandelingen in Zwitserland en Duitsland waren ook zo mooi.” Henk houdt erg van de natuur en weet er veel vanaf. Toen hij gepensioneerd was, ging hij lezingen geven over tal van natuuronderwerpen. Als amateurfotograaf had hij dozen vol met dia’s waarmee hij presentaties gaf bij vrouwenverenigingen en in wijkcentra. Tegenwoordig is het hoogtepunt van de week dat achterkleindochter Sofie (1) op schoot kruipt. “Na twee kleinzoons vonden we het zo leuk dat het eerste achterkleinkind een meisje is”, zegt Bep. Henk is het met haar eens. “Als ik terugkijk op ons leven ben ik hoogst tevreden”, zegt hij, terwijl zijn vrouw bevestigend knikt.

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714918470&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/middelburg&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

FOTOSERIES