Ontwerper Maaike Roozenburg.
Ontwerper Maaike Roozenburg. Foto © Sam Rentmeester/FMAX

Ontwerper Maaike Roozenburg verbindt zich aan Zeeuws Genootschap

Door: Britta Janssen Algemeen

MIDDELBURG - Ontwerper Maaike Roozenburg is dit jaar fellow bij het Koninklijk Zeeuwsch Genootschap der Wetenschappen (KZGW). Tot de zomer verdiept zij zich in kansrijke studieobjecten voor het genootschap.

In het kader van het 250-jarig jubileum van het KZGW is ontwerper en onderzoeker Maaike Roozenburg voor het komend academisch jaar aangesteld als Zeeuws Genootschap Fellow. Haar werk heeft raakvlakken met onder meer erfgoed en technologie en haar werkwijze sluit aan bij ontwikkelingen binnen de UCR (University College Roosevelt) en KZGW. Zo biedt de digitalisering van de KZGW-collectie volgens het genootschap de kans om nieuwe verbanden tussen fysiek verspreide collectiestukken te maken.

Cursus

Tot de zomer verdiept Roozenburg zich in de collectie van het Zeeuws Genootschap en maakt een voorselectie van kansrijke studieobjecten. 'In het najaar geeft ze samen met kunstenaar en UCR-docente Sophie Krier de cursus 'True Replicas'.' Hierbij brengen studenten objecten in kaart vanuit verschillende disciplines. Ze repliceren die met behulp van digitale technieken, zoals 3D-scannen en -printen. Hiermee onderzoeken ze onder meer wat er te leren is van oude objecten en of het mogelijk is om intuïtieve, zintuiglijke interacties te ontwerpen. 

Eerder waren wetenschapshistoricus Huib Zuidervaart (2017-2018) en conservator Ad Maas van Museum Boerhaave in Leiden (2015-2016) fellow bij het KZGW. 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief