vuurwerk-medium-2
vuurwerk-medium-2

Middelburg zet detectiesysteem in tegen vuurwerkoverlast

MIDDELBURG - De gemeente Middelburg zet dit jaar extra stappen in het verminderen van overlast door vuurwerk.


Er komt een detectiesysteem in de wijken Dauwendaele en Middelburg-Zuid. Ook gaan er twee extra buitengewone opsporingsambtenaren (boa’s) de straat op in de laatste weken van het jaar.

Het college van burgemeester en wethouders zegt dat in een memo aan de gemeenteraad, die in mei om een plan van aanpak voor de jaarwisseling had gevraagd.

Detectie

Om de pakkans te vergroten van mensen die hun knallers te vroeg afsteken of met illegaal vuurwerk in de weer zijn, wil het college een detectiesysteem van Munisense aanschaffen. Hiermee kun je binnen een paar seconden zien waar een (te) harde knal plaatsvond, zodat boa’s of agenten er snel op af kunnen gaan.

Rotterdam

Bovendien krijgt de gemeente inzicht in de mate van overlast die er in bepaalde gebieden is. In gemeenten zoals Almere, Amersfoort en Rotterdam is tijdens de jaarwisseling van 2017 en 2018 succesvol met dit systeem gewerkt.

Er komen tijdelijk acht vuurwerkdetectoren in Dauwendaele en Middelburg-Zuid, omdat daar vorig jaar de meeste overlast was. Handhavers kunnen via een app op hun smartphone, die is verbonden met de detectoren, zien waar te luide knallen zijn. Op basis van de resultaten wil Middelburg kijken of ze volgend jaar doorgaat met het systeem.

Inhuren

Daarnaast wil het college twee extra boa’s voor de laatste twee weken van het jaar inhuren. Zij werken elke dag van 13.00 uur tot 22.00 uur en controleren specifiek op vuurwerkoverlast. In december controleren de vaste twee boa-koppels ook elke dag op het afsteken van vuurwerk. Ten derde gaat Middelburg in gesprek met bewoners over hun ervaringen en wat zij wel en niet willen op het gebied van vuurwerk. 

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714918470&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/middelburg&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>