Docente Lianne Scheers met scholieren Vivian, Sem en Marian in de ‘Write for Rights’-kraam.
Docente Lianne Scheers met scholieren Vivian, Sem en Marian in de ‘Write for Rights’-kraam. Foto: Marielja ten Bruggencate

CSW'ers schrijven brieven over mensenrechten

Door: Britta Janssen Algemeen

MIDDELBURG – Tijdens de actie ‘Write for Rights’ van Amnesty International schreven maar liefst zo'n 1300 scholieren van CSW Van de Perre in Middelburg een brief naar de autoriteiten van verschillende landen. Zo kwamen ze in actie voor mensen die onrecht is aangedaan.

Write for Rights is een actie van Amnesty International waarbij iedereen brieven kan schrijven om onschuldige slachtoffers, van wie de mensenrechten geschonden zijn, te helpen. Dit jaar staan tien kinderen en jongeren centraal. Emil Ostrovko (18) uit Wit-Rusland is een van hen. “Emil had een bijbaantje als koerier,” vertelt Marian Roorda (16), lid van de Mensenrechten-werkgroep van de CSW. “Hij wist niet dat zijn baas drugs liet vervoeren in de pakjes. Emil is opgepakt en veroordeeld tot tien jaar celstraf, terwijl zijn baas helemaal niet vervolgd is. Dat klopt toch niet?”

Effect

Onder leiding van levensbeschouwing-docente Lianne Scheers, hebben de jongens en meiden van de mensenrechten-werkgroep de actie van Amnesty in de school opgezet. De hele dag kwamen scholieren uit alle klassen naar de kraampjes in de grote hal. Daar kregen ze informatie over de actie en konden een brief schrijven. Sem Houmes (16) heeft een brief geschreven voor Sarah Mardini (24) uit Syrië en Seán Binder uit Ierland. Zij worden beschuldigd van spionage en mensensmokkel. “Sarah en Seán hielpen bootvluchtelingen in Griekenland en daarvoor worden zij gestraft.” De twee brachten al meer dan honderd dagen door in de cel en kunnen veroordeeld worden tot 25 jaar gevangenisstraf. “Door brieven te schrijven kunnen wij helpen.”

Dat het schrijven effect heeft, blijkt uit het voorbeeld van Moses uit Nigeria. In 2014 werden brieven voor hem geschreven om hij beschuldigd werd van het stelen van drie telefoons en veroordeeld werd tot de doodstraf. Door 800.000 brieven die naar de regering zijn gestuurd is Moses levend uit de dodencel gekomen en weer op vrije voet gekomen.

Kinderrechtenverdrag

“Op de CSW willen we leerlingen laten zien wat zij kunnen betekenen voor anderen”, vertelt Lianne Scheers. “We hebben in de klas de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens besproken en ook het Kinderrechtenverdrag hebben we doorgenomen. Niet iedereen wil een brief schrijven, en dat hoeft ook niet, maar we dagen de scholieren wel uit na te denken over wat ze belangrijk vinden.” Verreweg de meesten schrijven een brief en zijn enthousiast dat ze iets kunnen doen voor mensen die te maken hebben met onrecht. Ze kunnen zelf een tekst bedenken of een brief van Amnesty International overschrijven, bijvoorbeeld in het Engels of Spaans.

Filmpje

Een groepje meisjes maakte een filmpje met de hashtag #Freeyasaman. Yasaman Aryani (23) deelde samen met haar moeder bloemen uit in de trein. Ze deed dit vanwege Internationale Vrouwendag en kwam hiermee in actie voor gelijke rechten voor vrouwen. In Iran zijn vrouwen verplicht een sluier te dragen, maar dat is in strijd met artikel 18; het kiezen van je eigen godsdienst of overtuiging en daarnaar te mogen leven. Yasaman is veroordeeld tot 16 jaar cel. De meisjes op de CSW filmden hun mooie lange haren en plaatsten het filmpje op sociale media. Door de hashtag erbij te zetten komt het filmpje bij alle andere protesten en zal bijdragen aan de mogelijke vrijlating van Yasaman. Vivian Treurniet (17) vindt het mooi om met Write for Rights te kunnen helpen. “Iedereen moet zichzelf kunnen zijn en heeft het recht om eerlijk behandeld te worden.”

Kijk voor meer informatie op www.writeforrights.nl.

BIJDRAGE MARIELJA TEN BRUGGENCATE



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief