Afbeelding

Middelburger krijgt 4 jaar cel en 10 jaar rijontzegging voor veroorzaken dodelijk ongeval

Door: Peter Houtepen Algemeen

MIDDELBURG - Het gerechtshof in 's-Hertogenbosch heeft woensdag een 47-jarige man uit Middelburg veroordeeld tot 4 jaar cel en een rijontzegging van 10 jaar. De man heeft dronken achter het stuur een verkeersongeval veroorzaakt waarbij een vrouw kwam te overlijden en haar vriend zwaargewond raakte.

Eerder werd de man in deze zaak veroordeeld tot 6 jaar cel voor (poging) tot doodslag. De Hoge Raad vond echter dat dit onvoldoende was gemotiveerd. De zaak moest daarom opnieuw beoordeeld worden door het Bossche hof.

Alcohol

De man reed op 23 juli 2016 in Noordgouwe met zijn bestelbus achter op een motor waarop twee mensen zaten. De 29-jarige bestuurster van de motor kwam daardoor om het leven en de bijrijder, haar 36-jarige vriend, raakte zwaargewond. De bestuurder van de bestelbus was op dat moment onder invloed van een zeer grote hoeveelheid alcohol en reed bovendien zonder geldig rijbewijs.

Cassatie

De rechtbank Zeeland-West-Brabant veroordeelde de Middelburger in december 2016 tot 6 jaar gevangenisstraf en een rijontzegging van 10 jaar. Volgens de rechter was bewezen dat hij schuldig is geweest aan (poging tot) doodslag. In februari 2018 kwam het gerechtshof 's-Hertogenbosch tot hetzelfde oordeel. De man ging vervolgens in cassatie bij de Hoge Raad. Die was het niet eens met het oordeel van het hof en de rechtbank. De Hoge Raad wees de zaak terug naar het Bossche hof.

Onachtzaam

Na hernieuwde behandeling van de zaak heeft het hof de man vrijgesproken van doodslag en poging daartoe. Volgens het hof is de man wel schuldig aan de dood en het letsel van de slachtoffers en was zijn handelen in aanzienlijke mate onvoorzichtig en onachtzaam. Hij heeft daarmee ten aanzien van beide slachtoffers een misdrijf begaan door het verbod van artikel 6 van de Wegenverkeerwet te overtreden.

Nadeel

Bij het bepalen van de staf heeft het hof gekeken naar aard en de ernst van wat er is gebeurd en de onherstelbare en smartelijke gevolgen daarvan. In het nadeel van de man is ook rekening gehouden met het feit dat hij eerder is veroordeeld voor het rijden onder invloed. Deze veroordelingen hebben hem er kennelijk niet van weerhouden om opnieuw na het drinken van een grote hoeveelheid alcohol te gaan rijden.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief