Afbeelding
Foto: Eugène de Kok

PvdA Middelburg wil dat Airbnb-verhuur nauwlettend in de gaten wordt gehouden

Door: Eugene de Kok Algemeen

MIDDELBURG - De PvdA in de gemeente Middelburg vraagt het college van burgemeester en wethouders goed te kijken naar de verhuur van appartementen en woningen via platforms als Airbnb.

Er worden momenteel vele tientallen woningen in de stad via Airbnb verhuurd.

Een rechter in Amsterdam heeft onlangs gezegd dat Airbnb-woningen niet verschillen van hotels of vakantieappartementen. Mensen die een ruimte via het platform verhuren moeten dan ook dezelfde vergunningen hebben. “Ook in Middelburg”, is de conclusie van Mehmet Kavsitli.

Toerisme

Grote steden als Amsterdam en Rotterdam hadden al regels ingesteld voor het verhuren via Airbnb. Kavsitli wil weten welke gevolgen de rechterlijke uitspraak heeft voor Middelburg, hoe vaak het gebeurt in de stad en hoe het college momenteel omgaat met Airbnb. Het raadslid is niet per se tegen de verhuurplatforms, maar wil niet dat het ten koste gaat van Middelburg. “De groei van het toerisme is waardevol, mits hier op een verantwoorde en weloverwogen wijze voor wordt gekozen”, zegt hij.

Wildgroei

Volgens hem is de groeiende stroom toeristen gunstig voor bijvoorbeeld de binnenstad, maar kan deze op termijn ook gevolgen hebben voor de leefbaarheid en voorzieningen. “We zien dat een wildgroei ontstaat aan de verhuur van woningen aan toeristen, middels Airbnb-verhuur.” Dat kan doorwerken op de huizenmarkt. Onderzoek wijst uit dat de prijzen in zulk soorten markten stijgen, waardoor starters in de knel kunnen komen.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief