Minister-president Mark Rutte.
Minister-president Mark Rutte. Foto: Arenda Oomen

Basisscholen en kinderopvang na meivakantie weer open

Door: Britta Janssen Actueel

MIDDELBURG - Basisscholen en kinderopvanglocaties mogen na de meivakantie, vanaf maandag 11 mei, weer open. Dat zei minister-president Mark Rutte dinsdagavond bij de persconferentie over de coronamaatregelen.

Middelbare scholen kunnen vanaf 1 juni open als ‘anderhalvemeterschool’.

Sporten

Kinderen en jongeren krijgen vanaf volgende week dinsdag (28 april) ook meer vrijheid met sporten. Kinderen tot 12 jaar mogen dan weer trainen in sportverband. Jongeren van 12 tot en met 18 jaar mogen dat ook, met inachtneming van anderhalve meter afstand. Officiële wedstrijden zijn nog niet toegestaan. “Gemeenten kijken samen met sportclubs hoe zij dit invullen en hoe ook niet-leden kunnen komen sporten”, zei Rutte.

De maatregelen om de verspreiding van het coronavirus in te dammen worden vooral versoepeld voor kinderen en jongeren. “Zij lopen het coronavirus minder snel op, geven het minder vaak door en krijgen er mildere klachten van dan volwassenen”, legde Jaap van Dissel van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) uit. 

Evenementen

Alle andere maatregelen, zoals het zoveel mogelijk thuis blijven en thuis werken, blijven van kracht tot minimaal 20 mei. Horecagelegenheden blijven dicht. De bezoekersregelingen voor verpleeghuizen worden nog niet verruimd. Mensen met contactberoepen, zoals kappers, kunnen nog niet aan de slag. 

Het verbod op evenementen, ook het betaald voetbal, wordt verlengd van 1 juni tot 1 september. “Dat is zuur, maar we kunnen de risico’s niet aan”, stelde de premier. “Bij een te snelle versoepeling van de regels is er kans op een tweede golf van coronabesmettingen en dan komt er nog meer druk op de zorg.”

Voorzichtig

Die druk noemde Rutte ‘nog steeds gigantisch hoog’. “De cijfers van ziekenhuisopnames zijn hoopgevend, maar de reguliere zorg moet ook zo spoedig mogelijk weer worden opgestart. En de situatie in verpleeghuizen is nog steeds zorgwekkend.”

De premier sprak van ‘duivelse dilemma’s’ bij het al dan niet versoepelen van maatregelen. “De vrijheid van de een kan ten koste gaan van de veiligheid van de ander. Daarom is voorzichtigheid beter dan spijt achteraf. We staan aan het begin van de weg terug, maar er is nog altijd meer onzeker dan zeker.” 

In de week voor 20 mei wordt er weer besloten over de maatregelen.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief