De meiden van WVV'20. FOTO ADRI FRANKE
De meiden van WVV'20. FOTO ADRI FRANKE (Foto: Adri Franke)

'Door samen te werken, kunnen we iets moois neerzetten'

MIDDELBURG – Nog geen jaar geleden begonnen ze de samenwerking met drie clubs op Walcheren. Nu is het tijd voor de volgende stap in het vrouwenvoetbal. 


Walcheren haakt af, Zeelandia Middelburg en Dauwendaele gaan verder als stichting. Onder de naam WVV'20 worden de krachten gebundeld. Het is volgens drijvende kracht Adri Franke onvermijdelijk. "We moeten het samen doen, anders zijn er straks geen clubs meer over."

Groeiend

Als een ware Don Quichot van het vrouwenvoetbal is Adri Franke al tientallen jaren bezig om de snelst groeiende tak van de sport op de kaart te zetten. Afgelopen jaar kreeg hij na lang onderhandelen en praten drie clubs op één lijn. De stichting stond toen al op de planning. "Je mag alleen samenwerken van de KNVB als je dat doet voor minimaal drie jaar. Dat is ook onze intentie. Met een stichting blijven we actief in de derde klasse en beginnen we niet onderaan." 

Franke stipt de noodzaak nog eens aan. "We hebben alle clubs uitgenodigd en gezegd: 'Gaan we ieder jaar elkaars speelsters bellen om bij ons te komen spelen?' Dan maken we elkaar kapot. Dat is niet de bedoeling van het vrouwenvoetbal."

Handschoen

Uiteindelijk pakten Zeelandia Middelburg, Dauwendaele en Walcheren de handschoen op. De eerste twee gaan nu verder zonder de Vlissingse formatie. "Walcheren was nog te klein. Dat verschil was net iets te groot met de andere twee. Wellicht haken ze in de toekomst weer aan."

Doorstroming

Om voldoende doorstroming te hebben binnen de jeugd en richting de eerste selectie, heeft een club minstens 175 speelsters nodig. Geen enkele Zeeuwse club haalt dat, weet Franke. "Het blijft lastig om meiden te behouden. Veel speelsters van vijftien jaar en ouder stoppen met voetbal. Er blijven dan te weinig meiden over waardoor de anderen eigenlijk worden gedwongen om ook te stoppen." Dat moet verleden tijd zijn. "Er ontstaat nu een grote groep voetbalsters, waardoor we kunnen zorgen voor een goede doorstroming naar het seniorenvoetbal."

In de lift

Het vrouwenvoetbal zit de laatste jaren enorm in de lift. "Het is heel bijzonder wat er is gebeurd. Meisjes hebben nu ook idolen en kunnen Miedema worden, dat hadden ze vroeger niet."

Komend seizoen spelen de elftallen vanaf MO17 tot en met het eerste elftal samen. Er komen nieuwe kleuren. "Ze mochten een naam verzinnen, maar ook het tenue en logo ontwerpen. Zo krijgen we een vrouwenvereniging." Franke is hoofdtrainer van het eerste elftal en helpt met de trainingen. "We gaan om en om spelen en trainen, dus bij Dauwendaele en Zeelandia Middelburg, zodat we binding houden met beide clubs."

Utopie

Franke hoopt dat meer clubs in de toekomst aansluiten bij de stichting. "WVV staat voor het Walchers Vrouwenvoetbal. Hoe mooi zou het zijn als we straks één grote vrouwenvoetbalvereniging zijn? Alleen door samen te werken, kunnen we iets moois neerzetten. Van alle verenigingen de beste speelsters bij elkaar, zodat je een mooi niveau kunt aanbieden en iedereen trots is op Walcheren. Het is fantastisch dat Zeelandia en Dauwendaele elkaar hebben gevonden. Laten wij nu als voorbeeld dienen." Afgelopen zaterdag stonden de meiden voor het eerst samen op het veld. "Hier wacht ik al twintig jaar op. Hopelijk is dit een aanzet tot iets moois."

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714918470&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/middelburg&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>