Zeeland viert 75 jaar Verenigde Naties
De Kloostergangen in het Middelburgse abdijcomplex zijn blauw verlicht.
De Kloostergangen in het Middelburgse abdijcomplex zijn blauw verlicht. (Foto: RK Fotografie)

Zeeland viert 75 jaar Verenigde Naties

MIDDELBURG - De Verenigde Naties (VN) bestaan zaterdag (24 oktober) 75 jaar. Dit jubileum is het slotstuk van de nationale viering ‘75 jaar vrijheid’. De komende weken zijn er in dit kader enkele evenementen in Zeeland.


Zo brandt er tot en met vrijdag ‘VN-blauw’ licht in de Kloostergangen van het abdijcomplex in Middelburg. In de jubileumweek worden markante plekken, zoals historische gebouwen, standbeelden, pleinen en fonteinen, in tientallen gemeenten dagelijks uitgelicht in VN-blauw. In Zeeland zou onder andere het Abdijplein in Middelburg blauw verlicht worden, maar er is besloten om dit te verplaatsen naar de Kloostergangen.

Tentoonstelling

Op de Koningsbrug in de Zeeuwse hoofdstad is tot half november een tentoonstelling te bekijken. Dit is een deel van de landelijke expositie uit Den Haag, waarin ooggetuigen, hulpverleners, militairen, activisten en anderen vertellen over de impact van de VN op hun leven.

Ook wapperen er VN-vlaggen op het Abdijplein in Middelburg en bij het stadskantoor van de gemeente Middelburg.

Videoboodschap

Van 17 tot 24 oktober zouden de Verenigde Naties in verschillende provincies een week lang centraal staan. Dit programma gaat vanwege de coronacrisis niet door. Als alternatief heeft de Zeeuwse commissaris van de koning, Han Polman, een videoboodschap ingesproken.

Scholieren

Op woensdag 28 oktober staat de ‘Modern United Nations’ (MUN) op het programma. Dit is een nieuwe variant van de ‘Model United Nations’. Hierin onderhandelen scholieren, strak in het pak gestoken, over wereldproblemen. De MUN komt voort uit een samenwerking van de Roosevelt Foundation, het V-fonds (Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg), de provincie Zeeland (Four Freedoms door het Jaar heen), het onderzoeksinstituut RIAS (Roosevelt Institute for American Studies), University College Roosevelt in Middelburg en het Bevrijdingsmuseum in Nieuwdorp.

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief