Geridderde Pieter Heykoop: ‘Mooiste van muziek is dat je iemand kunt raken’
<p>Organist Pieter Heykoop is Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.</p>

Organist Pieter Heykoop is Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

(Foto: Cees van der Wal)

Geridderde Pieter Heykoop: ‘Mooiste van muziek is dat je iemand kunt raken’

YERSEKE - Organist Pieter Heykoop is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Tijdens een concert in de Grote Kerk in Dordrecht, ter gelegenheid van zijn 45-jarig jubileum, verraste burgemeester José van Egmond hem met de koninklijke onderscheiding.


Pieter Heykoop kreeg het lintje voor zijn jarenlange muzikale bijdrage aan de samenleving in Reimerswaal en ver daarbuiten en voor zijn inzet voor het goede doel. In Yerseke is hij bijna 35 jaar organist van de Gereformeerde Gemeente. Ook begeleidt hij meerdere koren. Heykoop geeft concerten, is een veelgevraagd organist voor samenzangavonden en heeft veel cd’s en bladmuziek uitgegeven.

Hoogtepunt

Alhoewel Heykoop zijn inspanningen nooit heeft verricht om een onderscheiding te ontvangen, is hij er toch blij mee. “Ik voel hierdoor wel de waardering”, legt Heykoop uit. “Waardering vanuit het publiek. Het publiek is voor mij het antwoord op wat ik doe. Dat geldt zowel in mijn werk als organist als voor ons restaurant De HeyZon in Kapelle. Er moet altijd een hoogtepunt komen. Ik kan er ontzettend van genieten als we een mooi buffet neerzetten. Ik wil mensen verwennen en verrassen. Het moet boeien. Dat geldt voor de muziek ook. Die moet binnenkomen en het hart kunnen raken. Dat vind ik het mooiste van muziek, de klik die je hierdoor kunt krijgen met anderen.”

Speelgoedpianootje

Van kinds af aan is Heykoop geboeid door muziek. Als tweejarig jongetje speelde hij al op een speelgoedpianootje. “Muziek beheerst mij altijd”, vertelt Heykoop. “Het zit in mijn hoofd. Het is een manier om gedachtes en emoties naar buiten te brengen. Ik kan er alles in kwijt, dat is het heerlijke van muziek. Daardoor komen dingen in beweging.” Bovendien vindt de organist het heel leuk om creatief bezig te zijn. “Ik ben geen standaard mens. Zowel in de muziek als in het restaurant bedenk ik mijn eigen verhaal en recept.”
Niet alleen zijn omvangrijke oevre maakt Heykoop uniek. Hij is de eerste organist met een eigen app. “De wereld is digitaal en ik wil daar niet in achterlopen. Cd’s zijn straks over en ik wil toegankelijk blijven. Al mijn cd’s en muziekbundels zijn via een abonnement voor een luttel bedrag per maand via de app te beluisteren en te spelen.”

Yerseke

Op 15-jarige leeftijd werd Heykoop gevraagd als organist in Dordrecht, waar hij toen woonde. Dat breidde zich steeds verder uit binnen en buiten Dordrecht. “In 1981 werd ik in Yerseke gevraagd als organist voor het mannenkoor. Op de dag dat we trouwden zijn we naar Zeeland verhuisd en we willen hier niet meer weg.”
De concerten zijn in de loop der jaren enorm toegenomen. “Ook word ik jaarlijks gevraagd om in Canada voor het goede doel orgeltours te verzorgen. Na al die jaren heb ik nog altijd veel plezier in mijn werk. Door het coronavirus ligt het zo goed als stil, maar ik blijf muziek maken. Wat ik muzikaal heb mogen doen zie ik als een ontvangen gave en dat is niet iets van mijzelf, maar gegeven door God. Daarom geen eer aan mij!”

BIJDRAGE JESSICA ROVERS

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief