Afbeelding
Foto: Edwin Mijnsbergen

Hier zijn ze van alle markten thuis: ‘Voor de crisis gingen de zaken prima’

Door: Edwin Mijnsbergen Algemeen

MIDDELBURG - Van een viskraam tot een groenteboer en van delicatessen uit binnen- en buitenland tot sokken en panty’s tot de kaasboer. De weekmarkten in Middelburg en Veere zijn van alle markten thuis. Maar hoe is dit jaar geweest voor de marktondernemers? Bleven de klanten weg of vinden zij het juist fijn om boodschappen te doen in buitenlucht? Is de weekmarkt veranderd en hoe zien de marktkramers de toekomst? Wij spraken met een aantal ondernemers op de markt in Middelburg.

Met haar kraam Boeckhout Beenmode staat Elly Boeckhout al ruim twintig jaar op Zeeuwse en Brabantse weekmarkten. 

Eenvoudig

Ze merkt de gevolgen van de coronacrisis goed. “Ach, wat zal ik zeggen? Voor de crisis gingen de zaken prima, maar dit jaar is het een stuk minder. Veel minder zelfs.”

Op de markt in Middelburg ligt haar omzet meer dan vijftig procent lager ten opzichte van vorig jaar. Elly windt er geen doekjes om: 2020 is geen eenvoudig jaar voor ondernemers. Ook niet voor haar. 

Vertrouwen

Toch heeft ze alle vertrouwen in de toekomst, omdat ze denkt dat het probleem tijdelijk is. “Nu lopen er heel weinig mensen in de stad, dus ook op de markt. Afgelopen zomer waren er gelukkig nog veel toeristen, al moet ik er wel bij zeggen dat zij een ander uitgavenpatroon hadden dan normaal. Het vervelendste was dat de crisis uitbrak na de toch al lastige maanden januari en februari. De periode dat we helemaal dicht moesten was gewoon taai.”

Standplaats

Elly merkt dat de situatie verschilt per standplaats. Ze heeft het gevoel dat Zeeuwen het makkelijker vinden om thuis te blijven dan Brabanders. In Etten-Leur en Roosendaal ziet ze steeds dat er meer volk op de been is. Dat was zelfs zo toen Brabant de grootste brandhaard van het virus was. Ondanks alles denkt Elly dat ze haar pensioen wel zal halen met Boeckhout Beenmode. De vaste klanten zijn trouw. “Maar het zou fijn zijn als de lokale overheden blijven meedenken. In Roosendaal mogen we gratis staan in het derde en vierde kwartaal. Dat zou hier ook best mogen.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief