‘We schrokken toen we al dat afval zagen’
<p>Marcel Klootwijk ruimt zwerfvuil op in de natuur.</p>

Marcel Klootwijk ruimt zwerfvuil op in de natuur.

(Foto: Stichting Het Zeeuwse Landschap)

‘We schrokken toen we al dat afval zagen’

MIDDELBURG - Stichting Het Zeeuwse Landschap zette onlangs bij twee natuurgebieden de hekken open voor schaatsers. “We hadden niet gedacht dat er zoveel afval achter zou blijven. Dat was een domper”, vertelt Marcel Klootwijk van de stichting.

In het vogelgebied aan de Oude Veerseweg en de Sint Laurense Weihoek bij Middelburg verblijven veel weidevogels. Het natte weidelandschap kent ondiepe plassen en greppels waar ganzen, wulpen en eenden, zoals de smient verblijven.

Verwonden
De vogels foerageren en overnachten in de natuurgebieden en zodoende zijn de gebieden normaal gesproken gesloten voor publiek. “De vogels trokken steeds meer weg naarmate de vors aanhield. Ze zijn naar open plekken gegaan, zoals het Veerse Meer en het Kanaal door Walcheren.” Schaatsers kregen toen alle ruimte. Na het weekeinde, toen de dooi inzette, trokken de vogels weer terug. Zes medewerkers en een vrijwilliger van Het Zeeuwse Landschap gingen vorige week naar de twee natuurgebieden om het afval op te ruimen. “We schrokken toen we zagen hoeveel het was. Ruim vijf vuilniszakken vol aan blikjes, bierdoppen, plastic zakken, tie rips en sigarettenpeuken. Vogels kunnen zich verwonden aan tie rips, blikjes en kroonkurken. In plastic kunnen ze stikken en sigarettenpeuken zijn giftig. Afval hoort niet thuis in een weidevogelgebied.”


 NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
CustomHtml_6