<p>Margreet Martens is co&ouml;rdinator van Troepgroep Middelburg Zuid.</p>

Margreet Martens is coördinator van Troepgroep Middelburg Zuid.

(Foto: Wouter Martens)

Troepgroep Middelburg Zuid helpt zaterdag bij Opschoondag

MIDDELBURG - De Landelijke Opschoondag – aanstaande zaterdag - is een initiatief van Nederland Schoon en nodigt bewoners uit om samen in de wijken een flinke voorjaarsschoonmaak te houden. Met stip op 1 staat de strijd tegen het zwerfafval. De Troepgroep van Margreet Martens in Middelburg Zuid zet er graag de spot op.


“Het afgelopen jaar trokken veel mensen de wandelschoenen aan voor een frisse onderbreking van de dag in een lastige periode”, vertelt Martens. “Maar met die frisse neus werden ze ook op de feiten gedrukt. Zwerfafval ligt niet alleen rond winkelcentra en scholen, maar in onze totale leefomgeving.” 

De Troepgroep van kersverse coördinator Margreet Martens is een gewaardeerde partner van de stichting Wijkteam Middelburg Zuid van de gemeente Middelburg. “We concentreren ons zaterdag in duo’s rond het winkelcentrum en zijn met onze grijpers en gemeentehesjes niet te missen als ZAP-er.” Zo noemt de gemeente Middelburg de ZwerfAfvalPakker.

Steentje bijdragen

Over haar drijfveren zegt Martens: “Voor mij begon het met het esthetisch effect van opruimen.” In de 35 jaar dat de geboren Zeeuws-Vlaamse in Middelburg woont, heeft ze haar leefomgeving achteruit zien gaan. ‘Groen’ en ‘duurzaam’ zijn voor haar al jaren een mantra. “Ik probeer bewuste keuzes te maken, denk na over mijn eten en de oorsprong ervan en koop duurzame kleding. Toch zien we de aarde uit balans raken, steeds meer natuur wordt door mensen overgenomen. Toen ik een buurvrouw spotte met een zwerfafvalgrijper viel het kwartje. Zichtbaar bijdragen aan een schoner milieu begint bij mezelf.” Martens heeft een aangeboren lees- en leerhonger. “En dat kwam van pas, want tijdens het opruimen kwam ik erachter dat ik heel veel níet wist.”

Blije mails 

Ze is inmiddels een bedreven netwerker en krijgt gevraagd en ongevraagd veel nuttige informatie toegezonden. “Maar de mailbox brengt ook persoonlijke berichten waar ik blij van word.” Zo schreef recent een ZAP-er: ‘Ik voel me na zo’n opruimrondje zo blij. Je kan echt je steentje bijdragen!”

Martens is verheugd te merken dat haar inzet breed opgepakt wordt. “Letterlijk en figuurlijk. Op een zondag zag ik zwerfafval van een fastfoodketen en flesjes liggen en dacht het een dag later op te gaan ruimen. Op maandag heb ik nog in de sloot gekeken. Maar het was écht allemaal weg.”

Vingertje

Martens verkondigt haar visie niet met opgestoken vingertje. “Niemand is volmaakt, ook ik maak fouten. Ik wil op een positieve manier een signaal uitzenden. Laatst zag ik voor een bedrijf heel veel peuken liggen. Dan stuur ik een mailtje “Weet u dat er ook zakasbakjes zijn. Geen verhandeling over dat roken slecht is. Ik kreeg direct een aardig antwoord”. Martens volgt veel initiatieven die bijdragen aan een betere wereld. Zo is ze verheugd dat de zogeheten Single Use Plastics (SUP) in juli van dit jaar zullen worden verboden.

Meer weten of in de eigen buurt aan de slag? Mail naar Margreet Martens, reisje.m@zeelandnet.nl.

 NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
CustomHtml_6