Mirella Herwegh
Mirella Herwegh Foto: O.O.M. Marketing

Mirella is de schaamte voorbij

Door: Advertorial Algemeen

MIDDELBURG - Mirella Herwegh uit Middelburg schreef met het boek ‘Voorbij de schaamte, kom ik’ een pijnlijk verleden van zich af.

“Ik vlucht rond de tafel, vecht in woorden tegen zijn tirannie en agressie, maar kies de verkeerde deur. Ik schiet van achter de tafel in de keuken, de woonkamer in. Ik zie mama in de deuropening staan. Ze roept: “meisje hou je mond nou toch“. Wanhopig en verdrietig klinkt ze, angstig kijkt ze, door het beeld wat ze ziet. Ik zak door mijn benen. Ik probeer nog te vechten met hem. Maar ik ben niet sterk genoeg. Dus zak door mijn knieën en leg mijn armen op mijn hoofd. Vuist na vuist voel ik op mijn schedel. Verschrikkelijke pijn schiet door mijn hele lijf. Vuist na vuist, het houdt niet op. Mama is wanhopig. Ik kijk haar aan wanneer hij even pauzeert. Het komt niet goed deze keer. Dat voel ik in alles om me heen. Hij gaat tekeer als een wilde, loopt naar moeder toe. En oh, wat ben ik bang dat zij ervan langs krijgt deze keer. Hij duwt haar aan de kant op zijn weg terug naar de keuken. Ze smeekt hem op te houden. Toen besefte ik niet wat ik nu wel weet. Dit wordt een afscheid, traumatisch en voor altijd in mijn herinneringen geregistreerd.”

Geen lichte kost
Een heftige tekst. Het is een passage uit het boek ‘Voorbij de schaamte, kom ik’ van de Middelburgse Mirella Herwegh. Het kwam vorige maand uit. Het boek van Mirella is geen lichte kost maar het zal bij de lezers, zeker bij hen die te maken hebben gehad met mishandeling, veel herkenning oproepen. Ze hebben wellicht veel aan de dingen die Mirella gaandeweg zelf leerde. Mirella groeide op in een gezin met een gewelddadige vader. Het is bijzonder om van Mirella te horen hoe ze alles een plekje heeft gegeven, en nu zelfs ombuigt naar kracht en hulp voor anderen. In haar woorden geen verbittering of wrok, maar compassie.

100.000 kinderen
Op de website van het Nederlands Jeugdinstituut staat dat in Nederland, in 2017, meer dan 100.000 kinderen en jongeren van 0 tot 18 jaar werden blootgesteld aan een vorm van kindermishandeling. Hoeveel van die kinderen zouden de schaamte nog niet voorbij zijn? Dat is moeilijk in te schatten, maar waarschijnlijk is het schrikbarend.

Hoe het balletje verder zal rollen voor Mirella moet nog blijken. Als ZZP’er, met haar eigen bedrijf O.O.M., in communicatie en PR, heeft ze veel vrije ruimte voor zichzelf en haar gezin gecreëerd, die ze de komende jaren ongetwijfeld een nieuwe invulling zal gaan geven. Ze voelt er bijvoorbeeld ook wel voor om publiekelijk te gaan spreken over dit onderwerp, al is ze de eerste om aan te geven dat ze zó ver nog niet is. Het is mooi dat Mirella naar buiten treedt. Je weet maar nooit wie of waar het helpt. Of om het citaat uit haar inleiding aan te halen: ‘it’s easier to build strong children than to fix broken adults.’ 

‘Voorbij de schaamte, kom ik’ wordt later dit jaar ook nog uitgegeven als luisterboek, en als luisterboek met muziek. Het boek is verkrijgbaar via de boekhandel, en bij Mirella zelf. Je vindt alle informatie via @voorbijdeschaamte op Instagram.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief