De ZB in Middelburg
De ZB in Middelburg Foto: Edwin Mijnsbergen

Inschrijving Zeeuwse Boekenprijs 2021 geopend

Door: Edwin Mijnsbergen Algemeen

MIDDELBURG - De jaarlijkse inschrijftermijn voor deelname aan de Zeeuwse Boekenprijs (ZBP) is geopend. Aanmelden kan van 15 juni t/m 15 juli 2021, via de website van ZB.

De Zeeuwse Boekenprijs bestaat sinds 2003 en is, na de ECI- en de Libris Literatuurprijs, een grote Nederlandse boekenprijs die schrijvend Zeeland ook buiten de provincie meer en beter onder de aandacht brengt. In 2020 waren er 61 ingezonden boeken.

Voorwaarden
Voorwaarde om mee te doen is dat het boek is verschenen tussen 15 juli 2020 en 15 juli 2021. Onder ‘Zeeuws werk’ wordt een boek begrepen dat oorspronkelijk in het Nederlands of het Zeeuws is geschreven door een Nederlandse of Vlaamse auteur. Het ingezonden boek moet minstens aan een van de twee volgende voorwaarden voldoen: a. Het boek gaat over een Zeeuws of over een aan Zeeland gerelateerd onderwerp; b. Het boek is geschreven door een Zeeuwse- of een uit Zeeland afkomstige auteur. Het reglement voor deelname aan de Zeeuwse Boekenprijs is ook te vinden op de website van ZB. De aanmelding is pas officieel als er naast de digitale inschrijving zes exemplaren van het boek worden toegestuurd aan ZB, t.a.v. M&C, Kousteensedijk 7, 4331 JE Middelburg, onder vermelding van Zeeuwse Boekenprijs.

Uit de boeken die voor de ZBP in aanmerking komen, kiest de jury in september de longlist (tien titels), vervolgens wordt deze teruggebracht naar een shortlist van vijf boeken. Tijdens het zogenoemde ZBP-beslissingsdiner, wordt er ten slotte n boek gekozen dat naar het oordeel van de jury het meest waardevol is. Dit boek wordt bekroond met de ZBP 2021. Verder kan de jury enkele ‘Accolades’ uitdelen, bijvoorbeeld aan het Best Uitgegeven Boek, het Beste Jeugdboek of het Beste Debuut.

Jury
De jury van 2021 bestaat uit voorzitter Han Polman (CvdK), secretaris Marina Polderman (Ministerie van OCW), Perry Moree (directeur ZB), Jan van Damme (verslaggever PZC), Roos Gortzak (directeur Vleeshal) en Tobias van Gent (winnaar ZBP 2020).

Prijs van de Zeeuwse Boekhandel
De Zeeuwse boekhandelaren kennen de Prijs van de Zeeuwse Boekhandel toe. Deze prijs kan gaan naar bijvoorbeeld een Zeeuwse auteur of uitgever. De winnaar van de ZBP wordt op dinsdagavond 9 november 2021 bekendgemaakt. Dit jaar is dat bij aanvang van de Week van het Zeeuwse Boek.

https://www.dezb.nl/wat-we-doen/zeeuwse-boekenprijs.html



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief